Trkanjec o prosvjedima: Vučić se uplašio

Trkanjec o prosvjedima: Vučić se uplašio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se uplašio, nije očekivao takvu reakciju ljudi, rekao je vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 komentirajući ovotjedne prosvjede u Beogradu.

• Završeni prosvjedi u Beogradu, šire se snimke policijske brutalnosti
• Napeto u Beogradu: Sukobili se policija i prosvjednici

Trkanjec je spomenuo naslov Blica (dnevnika koji je, kako je istaknuo, pod utjecajem Vučića, ali ne pretjeranim, jer ima stranog vlasnika) koji kaže da su ovo najčudniji prosvjedi u povijesti Beograda.

- A Beograd pamti prosvjede, rekao je Trkanjec, spomenuvši prosvjede protiv Slobodana Miloševića.

Važno je, kaže, da je na nedavne izbore izašlo samo 30 posto Beograđana - glavni grad nije sklon Vučiću.

Trkanjec je rekao da je okidač za prosvjede bila izjava jednog od liječnika da je broj umrlih triput veći od javnog podatka. Onda su se pojavili političari i tu, kaže, nastaje problem. Pojavio se Vuk Jeremić, kojeg su otjerali rekavši mu da ide u Ameriku jer nisu željeli da se prosvjed pretvori u politički, a slično je prošao i Sergej Trifunović.

- Presudni trenutak bio je pojava policije i pojava huligana, kaže Trkanjec.

Jedna od otvorenih teza, kaže, je i da je Rusija Vučiću pokazala da imaju sposobnost da ga sruše. Istaknuo je i da je Vučić otkazao sastanak s ruskim veleposlanikom. Moguća je, rekao je Trkanjec, i opcija da je Vučić ubacio svoje huligane u prosvjede kako bi rekao javnosti da je to pokušaj napada na njega.

- Činjenica je da njemu odgovaraju masovni prosvjedi. Ali, s druge strane, Vučić se uplašio, to je više nego jasno. Nije očekivao takvu reakciju ljudi, rekao je Trkanjec.

Trkanjec smatra da je ključni problem Srbije taj što se još uvijek nije definirala za 21. stoljeće.

- Srbija još uvijek živi u ideji da je izgubila ratove. Srbija ima mitološki problem Kosova, rekao je Trkanjec, dodajući da je srpska javnost, čak i u Beogradu i Novom Sadu, negativno okrenuta po bilo kakvom rješenju Kosova koje znači micanje od Srbije.

- Srbija nikako da se definira, da na neki način postane zrela zemlja, zrela demokracija, rekao je Trkanjec.

Rekao je i da u ovom trenutku micanje Vučića s vlasti otvara vakuum te da u Srbiji ne postoji lider koji bi se pojavio kao rješenje kontra Vučića.

- Ti prosvjedi imaju svoju snagu, ali neće oni uzdrmati Vučića u nekom skorom roku, ali dugoročno pokazuju da taj sustav, njegov tip vlasti, ne može vječno trajati, ali se mora stvoriti neka realna, sposobna opozicija da reagira, rekao je Trkanjec.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/632540/trkanjec-o-prosvjedima-vucic-se-uplasio

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.