Milanović nakon sastanka s predsjednikom Đukanovićem: Hrvatska daje podršku modernoj, građanskoj i otvorenoj Crnoj Gori

Milanović nakon sastanka s predsjednikom Đukanovićem: Hrvatska daje podršku modernoj, građanskoj i otvorenoj Crnoj Gori

Na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u uzvratnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, koji je započeo u četvrtak, 16. rujna svečanom ceremonijom dočeka u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. Nakon tête-à-tête susreta dvojice predsjednika i bilateralnih razgovora službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Crne Gore, održana je konferencija za medije dvojice predsjednika. Predsjednik Milanović u izjavi je istaknuo da je njegov poziv u službeni posjet crnogorskom predsjedniku uslijedio nakon čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju i Crnoj Gori zadnjih dana. „Uzvratni posjet se ovako i onako trebao dogoditi, međutim ovi događaji su ga samo ubrzali. Razlog mog poziva i njegovog odgovora je moja želja, a vjerujem da govorim u ime cjelokupne hrvatske vlasti, hrvatske Vlade, da damo podršku modernoj, građanskoj, otvorenoj Crnoj Gori, onakvoj kakvu poznajemo zadnjih dosta godina“, poručio je predsjednik Milanović.

Govoreći o odnosima Hrvatske i Crne Gore predsjednik Milanović je naveo kako ti odnosi  nisu uvijek bili jasni, linearni, nisu bili bez oscilacija i bez određenih upitnika, ali da smo većinu toga razjasnili. Podsjetio je na događaj iz 1997. godine kada je prosvjednike tadašnje Socijalističke narodne partije, pod utjecajem Beograda, u maršu na Tuzi, naselju istočno od Podgorice, u kojem žive isključivo katolički Albanci, zaustavila policija Crne Gore kojom je tada politički koordinirao i upravljao gospodin Đukanović, odnosno vlada Crne Gore.

 „Od tada Crna Gora je drukčija, sa svojim problemima, ali i svojim uspjesima, obnovom državnosti, što naravno neki vide kao katastrofu. I iz toga proizlaze ovi problemi. Crna Gora koja je kandidat za članstvo u Europskoj uniji i koja je daleko odmakla u pregovorima, koja je zalaganjem Hrvatske i hrvatske Vlade otvorila svoje zadnje poglavlje i sada je pitanje što dalje“, rekao je predsjednik Milanović.

 „Čekati one koji su tek započeli, a tu mislim na Sjevernu Makedoniju i na Albaniju, koje su u stvari zaslužile da odavno počnu pregovore, ali nisu. Ali kako su ih praktički tek formalno otvorili to će trajati, a Crna Gora je tu na pragu. A za Srbiju, koja isto tako pregovara, nisam siguran da li uopće ima vrlo jasan i iskren cilj ući u Europsku uniju“, poručio je predsjednik Milanović dodavši da je sada pitanje treba li tretirati cijeli zapadni Balkan kao jedno ili ići selektivno. U tom smislu, naveo je kako je na jučerašnjem sastanku predsjednika država Europske unije „Skupine Arriolos“ vidio da predsjednici ne rade razliku ili da je ne znaju, te da cijelo vrijeme govore o zapadnom Balkanu.

„Crna Gora, a posebno zato što je članica NATO-a, a što su i Albanija i Sjeverna Makedonija, zaslužuje preferencijalni tretman. U protivnom sama ideja pregovora nema smisla. Naravno da pregovori i politika uvjetovanosti ima sve više smisla jer vidimo da neke države nisu spremne ili ne žele biti spremne, ili nemaju namjeru“, rekao je predsjednik Milanović.

Zaključno je predsjednik Milanović poručio da će i ubuduće njegov zadatak biti da svojim sugovornicima visoke i najviše razine na zapadu skrene pozornost na ove stvari o kojima znaju malo i ne zanimaju ih. „Tamo gdje vide utjecaj nekih stranih sila na svojim granicama, ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori. Nije da se prave da ne vide. To je moj zadatak i u tom duhu i s tom namjerom danas je moj gost ovdje sa svojim suradnicima“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u izjavi zahvalio je predsjedniku Milanoviću na pozivu i na dobrom odabiru termina za realizaciju službenog posjeta. „Mi Hrvatsku doživljavamo kao dobrog susjeda, prijatelja, partnera u NATO-u i kao zemlju koja nas je podržavala za ostvarivanje naših europskih i euroatlantskih ambicija, i koja nas i dalje podržava“, rekao je crnogorski Predsjednik dodavši kako su u razgovorima bili fokusirani na pitanja europske i euroatlantske perspektive Crne Gore i zapadnog Balkana.

Dodao je kako ga pogađa deficit pažnje s nekih najvažnijih europskih političkih adresa jer smatra da na zapadnom Balkanu, kao ni drugdje, ne može biti vakuum. „Tamo gdje izostaje očekivana pažnja i inicijativa onoga tko bi morao tu inicijativu prioritetno dati, jer riječ je o jednoj europskoj regiji, nastanjuju se interesi drugih. U ovom slučaju nastanjuju se geopolitički interesi zemalja koje nastupaju s vrijednosnih platformi suprotstavljenih europskoj platformi“, rekao je predsjednik Đukanović.

 

Nadalje, crnogorski Predsjednik rekao je da su se u razgovorima dotakli pitanja bilateralne suradnje, koju je ocijenio vrlo kvalitetnom. Zahvalio je Hrvatskoj na raznim oblicima podrške, od političke, ekspertne i materijalne te da vidi i brojne potencijale za unapređenje suradnje, posebno u području ekonomije.

 

Predsjednik Đukanović je tijekom sastanka, kaže, upoznao predsjednika Milanovića i s aktualnim političkim i društvenim događanjima i gibanjima u Crnoj Gori. „Crna Gora proživljava jedno vrlo specifično, neobično jednogodišnje iskustvo nakon prošlogodišnje promjene vlasti. Upravo manjak pažnje s europskih adresa prema našoj regiji i poremećaj u geopolitičkim odnosima napravila je konfuziju u regiji, zbog čega su nosioci retrogradnih političkih koncepata shvatili da je vrijeme da pokušaju obnoviti svoje neostvarene ciljeve u ratovima s početka '90. Crna Gora pokazuje odlučnost da zaštiti tu svoju tekovinu, da ostane građanska država nepokolebljivo na putu usvajanja europskog sistema vrijednosti“, poručio je izjavi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.