Slovenija primjenjuje novi sustav naplate cestarina za teretna vozila

Slovenija primjenjuje novi sustav naplate cestarina za teretna vozila

Slovenija  s prvim 1.travnjom primjenjuje za teretna vozila novi telemetrijski način naplate cestarine na svojim autocestama. Radi se o  DarsGo sustavu bez barijera  po uzoru na skandinavske zemlje.

 

Zastoj u prometu

Kako se radi o novoj tehnologiji  već na početku primjene zabilježeni su problemi . Pojedini vozači se nisu na vrijeme registrirali na novi sustav zbog čega je u utorak, nakon uskršnjih blagdana, na više graničnih prijelaza u Sloveniji zabilježne zastoj u prometu.
Prema podacima slovenskog prometno-informacijskog centra, na ulazak na graničnom prijelazu Bregana/Obrežje kamioni su čekali oko tri sata, a na prijelazu Mecelj/Gruškovje jedan sat. Vrijeme čekanja na prijelazu Lupinjak/Dobovec je dva sata, a na prijelazu Mursko Središće/Petišovci 50 minuta

Primjena na svim autocestama

Slovenija je od 1. travnja sa sustava cestarine s naplatnim kućicama pprešla na sustav bez barijera DarsGo, obavezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone tone.Novi sustav će obuhvatit sve autoceste i tunel Karavanke.

"Kartice DARS i uređaji ABC koji su se dosad upotrebljavali prestaju vrijediti od 1. travnja 2018., a postojeći će se uplaćeni iznosi vratiti korisnicima", rekao je Matej Kranjc iz društva DARS, slovenske tvrtke koja upravlja autocestama.

Korisnici su se trebali registrirati za novi sistem cestarine prije 1.travnja. DKV, inače partner DARS-a, vozačima  nudi pomoć i asistenciju pri registraciji na novi sustav.

Cijena cestarine

Sustav je obvezan za sva vozila mase veće od 3,5 tone tone, a primjenjuje se i na tunel Karavanke.

Cestarina za vozila prvog cestovnog razreda, u koju spadaju teretna vozila  s najvećom masom od 3,5 tone iznosi 0,205940 eura po kilometru, a za drugu cestovnu klasu, za vozila iznad 3,5 tone -  0,428356 eura po prijeđenom kilometru.

Vozila koja prolaze kroz tunel Karavanke svrstana su po visini cestarine u tri razreda, a plaćat će tunelarinu od 5,90 eura, 4,69 eura i 9,38 eura, prema masi vozila i broju osovina.

DKV BOX EUROPE uređaj primjenjuje se za naplatu cestarine u cijeloj Europi. Cilj je da se sve cestarine za ceste, mostove i tunele naplaćuju pomoću jednog uređaja.

poslovni.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.