Vučić , Šešeljov ispad izuzetno je štetan za Srbiju

Vučić , Šešeljov ispad izuzetno je štetan za Srbiju

Komentirajući gaženje hrvatske zastave i incident zbog kojeg je prekinut službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića, Vučić je rekao da nema odgovor zašto se to dogodilo a incident je ocijenio izuzetno štetnim za Srbiju.

 

Vučić osudio Šešeljov incident

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je današnji incident u kojem je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskoj skupštini Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i nazvao taj čin nedopustivim, te podsjetio na incidente tijekom njegova posjeta Zagrebu, rekavši kako žali zbog odluke službenog Zagreba da povuče izaslanstvo Hrvatskog sabora i prekine službeni posjet Gordana Jandrokovića Srbiji.

"Sve što se danas dogodilo izuzetno je štetno za Srbiju. Kao predsjednik Republike Srbije osuđujem svaku vrstu nasilja i svaku vrstu prijetnji, gaženje i paljenje hrvatske ili bilo koje zastave suverene zemlje. Ovakve stvari su nedopustive i ovo je jako loša poruka koju mi kao narod šaljemo", rekao je Vučić u intervjuu za Radio televiziju Srbije (RTS).
Komentirajući gaženje hrvatske zastave i incident zbog kojeg je prekinut službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića, Vučić je rekao da nema odgovor zašto se to dogodilo.

"Znate da nikada nećemo dopustiti da netko sa strane ugrozi bilo koga od naših gostiju, ali kako da reagirate kada su u pitanju narodni zastupnici? To je veoma teško. Postavlja se pitanje zašto smo to sebi dopustili i zašto se to dogodilo, ali ja na to, pravo da vam kažem, nemam odgovor", rekao je Vučić, naglasivši da je incident za svaku osudu.

"Naše je da to osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata koji, uz iznimku Kolinde Grabar Kitarović, ništa od incidenata kada sam ja bio u Zagrebu nisu osudili", rekao je Vučić, podsjetivši na paljenje srpskih zastava i incidente koji su prethodili njegovom nedavnom posjetu Hrvatskoj i prosvjede tijekom posjeta.

Vrijeđeli su me tijekom posjeta Zagrebu

"Ne zaboravite, nekoliko srpskih zastava je spaljeno dan prije nego ću doći u Zagreb. Na dan kada sam bio u Zagrebu jedan njihov zastupnik me je jurio po ulicama, a iznenadio se valjda kad sam stao pa nisam više htio bježati. Vrijeđali su me, nazivali najgorim četnikom, najpogrdnijim imenima i to meni nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba jer sam smatrao vrlo važnim da razgovaramo", rekao je Vučić.

On je naglasio kako "zato žali zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posjet gospodina (Gordana) Jandrokovića Beogradu".Na podsjećanje novinarke da je veleposlanica Srbije u Zagrebu odbila primiti prosvjednu notu hrvatskog MVEP-a, Vučić je pitao "a što su državni organi Republike Srbije loše napravili?" "Jesmo li loše primili gospodina Jandrokovića ili nije doživio gostoprimstvo od nas", upitao je Vučić, a na konstataciju da je večeras u Beogradu otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore rekao da će se zbog današnjeg incidenta "loše osjećati" Srbi koji žive u Hrvatskoj.

"Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj danas živi 186.000 Srba. Oni će se večeras lošije osjećati jer o njima nema tko brinuti poslije ovoga", ocijenio je Vučić.

Srbijanski predsjednik je, nastavno na tu ocjenu, rekao kako Hrvatska u općini Dvor na Uni planira podići spomenik Alojziju Stepincu. "Taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćnom presudom osuđenom za zločine počinjene protiv Srba, bit će potpuno bačen u sjenu i to u mjestu koje je najstrašnije stradalo od ustaške kame", rekao je Vučić, istaknuvši kako će podizanje tog spomenika Stepincu "proći nezapaženo zbog naših gluposti koje smo ovdje pravili".

Šešelj vrijeđeo i Mogerhini u Beogradu

Srbijanski šef države je podsjetio i na incident kad su radikali i Vojislav Šešelj tijekom posjeta Federice Mogherini galamom i povicima "ua", te "Srbija Rusija, ne treba nam Unija" prekidali njezin govor u Skupštini Srbije. "Šešelj to napravio i Mogherini, pa je Mogherini govorila u nemogućim uvjetima i ne samo da nije napustila Srbiju, nego nije napustila ni Skupštinu", rekao je Vučić.

On je potom rekao kako je od ministra policije dobio obavijest da je "najavljen miting radikala u Hrtkovcima, te protumiting onih koji su protiv radikala" i poručio da na tim skupovima neće biti nasilja. "Jedino što vam mogu kazati je da nikakvog nasilja nigdje neće biti. Država Srbija to neće dopustiti. Ljudi trebaju biti mirni", rekao je Vučić. Srbijanski predsjednik je potom podsjetio što je u međuvremenu od obećanog napravljeno za hrvatsku zajednicu u Srbiji - od ulaganja 600.000 eura u kuću bana Jelačića do gradnje mosta kod Monoštora, financiranja Družijance, uključivanja četiri predstavnika u pokrajinsku administraciju u Vojvodini, te više Hrvata u MUP Srbije.

"Čekam Kolindu Grabar Kitarović da se pohvalimo. Hrvati su naši građani i dajte da im pomognemo da se osjećaju baš tako, da se osjećaju sigurno", rekao je Vučić, istaknuvši kako se time želi pokazati "kako se ponaša jedna odgovorna zemlja".

"I onda vam se dogodi ovo što vam naruši i ugled i image i - što da radite. Zamislite da sam isto to htio napraviti i otići iz Zagreba - pa javnost u Srbiji to ne bi mogla prihvatiti. Ali, sve što se na bilo koji način kaže protiv Srba je valjda uvijek dobro ili općeprihvaćeno", zaključio je Vučić.

Incident osudile Gojković i Brnabić

Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem prekinulo je danas službeni posjet Beogradu nakon što je haški osuđenik i zastupnik u srbijanskom parlamentu Šešelj izazvao incident u Skupštini Srbije gazeći hrvatsku zastavu i psujući Jandrokovića.

Incident su osudile predsjednica parlamenta Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić, ali su u oba slučaja u priopćenjima izostale isprike izaslanstvu Sabora.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.