Pretučen Zoran Čegar, legenda obrane Sarajeva

Pretučen Zoran Čegar, legenda obrane Sarajeva

Zoran Čegar, legenda obrane Sarajeva pretrpio je lom ramenih kostiju i ozljede vratne kralježnice, uz masnice po vratu od davljenja te kontuzije po cijelom tijelu.

 

Izjava koju mu ne praštaju

 

Mene najviše boli što su u Haagu rekli i presudili da je Hrvatska bila agresor na BiH, a Srbija nije. Zemlja koja je, kako kažu, bila agresor na drugu državu među prvima je 1992. priznala tu zemlju na koju je, navodno, bila agresor. To mi nikada neće biti jasno. Hrvatska je pustila da preko njezina teritorija izbjegne više od milijun ljudi iz BiH za vrijeme rata. Čak 700.000 izbjeglica iz BiH bilo je smješteno u RH. Bili su siti i obučeni, a među njima je bila i moja obitelj. U Hrvatskoj je zbrinuto 15.000 ranjenika iz BiH. To jedna država agresor ne radi...

Ova izjava koju je u prosincu u intervjuu za Večernji list izrekao Zoran Čegar, zamjenik zapovjednika Federalne uprave policije i jedna od legendi obrane Sarajeva koji se u ratu borio na drugoj strani, u Armiji BiH najprije je umalo koštala radnog mjesta, a danas i žive glave.

Čegara uočio u mnoštvu

Tijekom prosvjeda ratnih veterana u utorak poslije podne pred Parlamentom BiH, u pokušaju da silom uđu na sjednicu Zastupničkog doma i nametnu temu braniteljskih zakona, uočili su Zorana Čegara koji je ondje stajao ispred policijskog kordona, trudeći se održati red i mir, pa ga brutalno pretukli. Visoki dužnosnik policije na zubu im je još otkako je za Večernji list izrekao svoje nedvosmislene stavove o agresoru u BiH, što se nipošto nije svidjelo skupini prosvjednika Bošnjaka koji se predstavljaju kao ratni veterani. No, sarajevski mediji prešutjeli su da je riječ o grupi kriminalaca koje predvodi Hajriz Doglod, osoba s podebljim policijskim dosjeom, kojeg su više puta privodili, najprije zbog terorizma, potom i zbog nelegalnog posjedovanja oružja.

Upravo je Doglod u mnoštvu uočio Zorana Čegara pa se na njega obrušio svom silinom. Posljedice su iznimno teške: Čegar je pretrpio lom ramenih kostiju i ozljede vratne kralježnice, uz masnice po vratu od davljenja te kontuzije po cijelom tijelu. Kada smo ga jučer kontaktirali, razgovor je odbio jer, kako je rekao, izjave za medije nije mu dopušteno davati. Informaciju više stoga smo potražili od visokog izvora iz Federalne uprave policije.

Disciplinski postupak i sudovi

– Napali su nas kopljima sa željeznim vrhovima, a taj se kriminalac namjerio direktno na Zorana. Dok se branio, bacio ga je na pod i pokušao ga doslovno udaviti. Uspio se obraniti tek kada smo mu dobacili palicu, spašavajući goli život – rekao je bliski suradnik Zorana Čegara dodajući da prosvjednicima, mahom bivšim pripadnicima Armije BiH i ponešto HVO-a, nije cilj bio boriti se za braniteljska prava, već izazivati kaos u glavnom gradu, zbog čega su u utorak zastupnici i evakuirani iz zgrade Parlamenta BiH.

– Nitko od njih nije iz Sarajeva, svi su stigli autobusima. Nisu to veterani, to su kriminalci. Tko ih je poslao, tko ih plaća i za čiji račun – pita se naš sugovornik pa dodaje da je kolega Zoran Čegar trenutačno na bolovanju te proživljava svoje najteže dane i jer je jučer pokopan njegov najbliži prijatelj.

Inače, nakon intervjua Večernjem listu koji je dao u prosincu nekoliko dana nakon presude haaškoj šestorci doživio je niz neugodnosti na radnom mjestu, a ubrzo ga je sustigao i zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka, povlačenje po sudovima, naposljetku i batine.

Na žalost, javno izrečeni stav dvostruko ranjavanog branitelja Sarajeva koji je s policijskim specijalcima 1992. spriječio da JNA zauzme glavni grad, trn je u oku svima onima koji umjesto zahvalnosti Hrvatskoj za pruženu ruku prijateljstva i potpore u ratu i nakon njega žele ušutkati istinu.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.