Vulin nakon uskračene dobrodošlica u Hrvatsku ponovo provocira

Vulin nakon uskračene dobrodošlica u Hrvatsku ponovo provocira

Nakon nagađanja o njegovu mogućem dolasku u Hrvatsku, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ponovno provocira. Kaže da o njegovu dolasku može odlučiti Aleksandar Vučić. Ali ga ne spominje kao srbijanskog predsjednika, nego kao vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije.

 

Vulin najavio oštru reakciju iz Srbije

 

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (HR MVEP)  u noti koju je uputilo Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo je najnoviju Vulinovu izjavu i podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo mjerodavne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.
"Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku neprimjeren je i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug kako je odluka hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom mu je zabranjen ulazak u Hrvatsku provokacija i pokušaj ušutkavanja "nekoga tko govori istinu o Jasenovcu".

Vulin je najavio i kako će se o tome očitovati i predsjednik Aleksandar Vučić koji će, rekao je, "reagirati državnički i onako kako suverena, sigurna i stabilna država reagira". "Ovo je pokušaj Hrvatske da ušutka nekoga tko govori istinu o Jasenovcu. Najstrašnije je to što se Hrvatska neće čak ni pokajati za to što je učinila", izjavio je Vulin za RTS. Spominjanje Vučića u kontekstu donošenja odluke o njegovu odlasku u Hrvatsku Vulin je objasnio procedurom po kojoj se ministar obrane mora konzultirati s vrhovnim zapovjednikom koji mu daje dozvolu.

Paljenje i gaženje hrvatske zastave

Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije tijekom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina dodatna je provokacija koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Zbog te izjave ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", navodi se u priopćenju.

Ranije tijekom dana mogući Vulinov dolazak u Hrvatsku komentirao je premijer Andrej Plenković. "Mi očekujemo da svatko onaj tko dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu. A  vulin je za svojih boravaka ovdje znao imati i neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovom trenutku to najbolje rješenje", ustvrdio je Plenković.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.