Izetbegović: Nema gradnje Peplješkog mosta dok se granica ne utvrdi

Izetbegović: Nema gradnje Peplješkog mosta dok se granica ne utvrdi

Vlasti države Bosne i Hercegovine protive se gradnji Pelješkog mosta prije rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom i to je nepromijenjeno stajalište već više od deset godina, stoji u izjavi iz ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Navedeno je kako je Hrvatska o tome u nekoliko navrata službeno obaviještena, uz ostalo i pismom iz 2009. tadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. To stajalište je potvrdio prošle godine Zastupnički dom parlamenta BiH tražeći od Vijeća ministara BiH da Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost.

Vlasti Hrvatske su također krajem prošle godine dobile pismo Europske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da prije početka gradnje Pelješkog mosta moraju riješiti spor s Bosnom i Hercegovinom, navode iz Izetbegovićeva ureda. Unatoč svim upozorenjima Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će o tome obavijestiti Europsku komisiju koja financira izgradnju mosta te poduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora, stoji u izjavi.

I vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je u priopćenju objavljenom u Sarajevu nedopustivim potpisivanje ugovora o gradnji Pelješkog mosta prije nego što su riješena otvorena granična pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Upozorila je pritom da bi vlasti BiH ukoliko gradnja ipak počne mogle pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred nekim od međunarodnih sudova.

Oporbene stranke u Bosni i Hercegovini optužile su vladajuće strukture u toj zemlji, a posebice dužnosnike iz Stranke demokratske akcije (SDA) zbog izostanka reagiranja na potpisivanje ugovora o početku gradnje Pelješkog mosta te su zatražili intervenciju kod Europske komisije kako bi se zaustavila provedba tog projekta kojega smatraju štetnim po interese BiH.

Očigledno je da se radi o povredi suvereniteta BiH koja se ne može i ne smije tolerirati, stoji u izjavi dostavljenoj medijima iz središnjice SDP-a BiH u Sarajevu. Iz ove su stranke pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića te predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da javnosti kažu što kane poduzeti "protiv jednostranih poteza vlasti Hrvatske kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi".

U SDP-u drže kako u Hrvatskoj nema nikakve spremnosti za dogovor o ovom pitanju koje opterećuje odnose dvije zemlje pa se tako sada moraju ponašati i u BiH.

Pelješki je most očigledno postao još jednom temom u odavno započetoj predizbornoj kampanji u BiH pa su se tako odmah oglasili i iz Demokratske fronte (DF) na čijem je čelu Željko Komšić. Potpredsjednik te stranke Damir Bećirović nazvao je to "nezakonitim činom i uzurpacijom" dijela teritorija BiH odnosno o njezina mora.

"Raznim manipulacijama činovnika HDZ u obje države došlo se do ovoga", kazao je Bećirović za televiziju N1 pozvavši državni vrh da odmah regaira i za početak pošalje prosvjednu notu Hrvatskoj.

Unutar BiH zapravo nema suglasnosti o odnosu prema projektu Pelješkog mosta no bošnjačka strana inzistira na tome kako je prije gradnje moralo biti riješeno pitanje razgraničenja na moru odnosno u Neumskom zaljevu.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.