Umirovljenicima FBiH stižu veće mirovine, isplata u travnju

Umirovljenicima FBiH stižu veće mirovine, isplata u travnju

Minimalni iznos mirovine koji će primati umirovljenici Federalnog zavoda MIO ubuduće će iznositi 337,60 KM, umjesto dosadašnjih 326,17 konvertibilnih maraka. U povećanje mirovine jučer su se uvjerili i sami umirovljenici, budući da je krenula isplata za travanj, piše Večernji list BiH.

Spomenuto povećanje rezultat je primjene novog Zakona o MIO koji je usvojen početkom ove godine, a na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda MIO donesena je odluka kako će sve, osim najviših mirovina, biti uvećane za 3,5 posto. Tako su umirovljenici koji su prošli mjesec primili prosječnu mirovinu od 383 KM ovaj mjesec dobili 13,40 konvertibilnih maraka više, a oni koji su do sada mjesečno primali 2000 KM, od jučer imaju čak 70 KM veću mirovinu. Riječ je o povećanju zbog usklađivanja mirovina svakoga 15. travnja, što predviđa novi Zakon o MIO.

- Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, tako što se usklađivanje vrši u visini zbroja 50 posto porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini - stoji u članku 79. novog Zakona o MIO koji je usvojen početkom ove godine. Inače, povećanje se ne odnosi samo na 450 umirovljenika, korisnika Federalnog zavoda MIO koji primaju maksimalan iznos mirovine od 2174 KM.

Novim Zakonom je određeno da najviše mirovine, koje su 2174 KM, ne mogu rasti dok najniža, koja je sada 326 KM, ne dođe na 435 KM. Točnije, dok ne budu u omjeru jedan prema pet. Valja naglasiti kako će u idućim godinama usklađivanje mirovina vrijediti od 1. siječnja, što znači da novo povećanje umirovljenike Federalnog zavoda MIO očekuje u svibnju 2019. Iz Federalnog zavoda MIO su još jednom podsjetili kako se prilikom isplate mirovina za travanj umirovljenicima retroaktivno isplaćuje i povećanje za ožujak jer je Zakon na snazi od 1. ožujka. Tako je onaj koji prima mirovinu veću od 2000 KM, osim uvećanja od oko 70 KM za travanj, dobio i dodatnih 70 KM za ožujak.•

vecernji.ba/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.