Dodik zaprijetio da će Republika Srpska usvojiti izborni zakon koji će im omogućiti održavanje vlastitih izbora

Dodik zaprijetio da će Republika Srpska usvojiti izborni zakon koji će im omogućiti održavanje vlastitih izbora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u prosincu je najavljivao odcjepljenje proglašenje samostalne RS uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom, a sada najavljuje i svoje izbore. Ističe da će taj bosanskohercegovački entitet usvojiti izborni zakon koji će im omogućiti održavanje vlastitih izbora.

Politički lider Srba u BiH protivi se izmjenama izbornog zakona BiH koje traži visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Milorad Dodik najavio je u srijedu nakon sastanka s čelnicima stranaka vladajuće koalicije u Banjoj Luci da će Republika Srpska usvojiti novi zakon koji će se odnositi na održavanje izbora u ovom entitetu bez sudjelovanja Državnog izbornog povjerenstva. Bosna i Hercegovina (CIK).

"Odlučni smo da donesemo novi zakon koji će biti u skladu s ustavom BiH i Republike Srpske - izborni zakon RS", rekao je lider najveće stranke Srba u BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata ( SNSD ) , Klixpiše sarajevski portal Dodao je da je zakon spreman i da će vrlo brzo biti upućen u saborsku raspravu, gdje se očekuje da bude usvojen po ubrzanom postupku.

"Nigdje nije slučaj da je Državno izborno povjerenstvo nadležno za izbore na nižim razinama vlasti. Ovo je trenutak kada ćemo ga vratiti tamo gdje mu je mjesto, u nadležnost Republike Srpske", kazao je dalje.

Dodik je najavio da će prije toga usvojiti i zakon kojim će biti zabranjeno poštivanje izbornog zakona BiH u Republici Srpskoj tijekom lokalnih izbora. Prema ovom zakonu, izbori članova Predsjedništva BiH i članova Donjeg doma Parlamenta BiH i dalje bi ostali u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva. Izborna komisija Republike Srpske sada bi bila nadležna za izbore za predsjednika i parlamente entitetskih i gradskih vijeća.

Predsjednik Republike Srpske zaprijetio je lokalnim izborima u ovom entitetu još u prosincu, nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt najavio da će sam uvesti tehničke izmjene izbornog zakona, ako parlament BiH a Hercegovina to nije učinila skoro. Donji dom Parlamenta BiH potom je krajem prosinca usvojio prijedlog izmjena izbornog zakona. Prijedlogom glavne bošnjačke stranke, Stranke demokratske akcije ( SDA ), uvodi se korištenje tehnologija u izborni proces, što će u teoriji značajno zakomplicirati moguće izborne krađe. Između ostalog, predviđa lokalne izborne odbore u kojima ne bi bilo predstavnika političkih stranaka.

U suprotnom, zakon gotovo sigurno neće biti usvojen u gornjem domu parlamenta BiH, jer mu se protive najveće stranke Srba i Hrvata, SNSD i HDZ BiH.

U HDZ-u BiH uvjereni su da bi se zakonom trebalo urediti šire pitanje izbornog sustava u kojem, smatraju, Hrvati nemaju jamstva adekvatne zastupljenosti. U SNSD- u pak smatraju da su predložene izmjene nezakonite.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.