Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma - izlaže 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma - izlaže 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se održava od 16. do 20. travnja. Na sajmu će se predstaviti ukupno 42 gospodarska subjekta iz Hrvatske, od čega će 16 tvrtki i institucija izlagati na zajedničkom štandu u organizaciji HGK.

Hrvatski izlagači predstavljaju široku ponudu prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda, drvne i tekstilne industrije, ICT sektora i drugih djelatnosti, uz prezentaciju Hrvatske turističke zajednice.

"Bosna i Hercegovina je za nas važan vanjskotrgovinski partner i mostarski sajam izvrsna je prilika za predstavljanje hrvatskih tvrtki i jačanje gospodarske suradnje. Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku iznimno važna s prometno-logističkog aspekta. Završetak Koridor Vc kroz Bosnu i Hercegovinu približit će Srednju Europu luci Ploče, ali i ubrzati gospodarski razvoj regija kroz koje će prometovati“, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Obje zemlje već godinama bilježe intenzivnu turističku razmjenu, pa je tako, primjerice, u 2023. godini u Bosni i Hercegovini ostvareno 370.000 noćenja hrvatskih državljana, dok je u Hrvatskoj ostvareno više od 2,7 milijuna noćenja državljana Bosne i Hercegovine. Ujedno, Hrvatska je jedan od glavnih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, koja se također redovito svrstava među najvažnije trgovinske partnere Republike Hrvatske. Tako je Bosna i Hercegovina na 5. mjestu najvažnijih partnera Hrvatske s ukupnom robnom razmjenom u 2023. godini od 3,6 milijardi eura, što je 5,7 posto ukupne robne razmjene između Hrvatske i svijeta. Bosna i Hercegovina je 4. najznačajnije tržište za izvoz hrvatskih proizvoda, na koje je izvezeno ukupno 2,3 milijarde eura proizvoda, što je 10,1 posto ukupnog robnog izvoza iz Republike Hrvatske.

Najveći poticaj razvoju gospodarske suradnje dviju zemalja bit će ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a nedavna odluka o otvaranju pristupnih pregovora korak je ka ispunjenju tog zajedničkog cilja.

"Pred BiH je izazovan put, ali u tome neće ostati sama. Možete računati na potporu Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore kao partnera u prilagođavanju poslovanja zahtjevnom, ali perspektivnom tržištu EU", istaknuo je Burilović. van.

Mostarski sajam, po broju izlagača i posjetitelja, najveći je sajam održan u Bosni i Hercegovini. Ove godine na površini od preko 30.000 m2 predstavit će se oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja, a očekuje se oko 50.000 posjetitelja. Na hrvatskom nacionalnom štandu površine 494 m2. izlaže 13 tvrtki, Udruga Graševina Croatica, Udruga vinarstva Dalmacije i Hrvatska turistička zajednica.

Vlado Čondić Galiničić , član uprave PP Orahovica i predsjednik Udruge poljoprivrede HGK, mostarski sajam vidi kao priliku za predstavljanje proizvoda i širenje poslovanja u Bosni i Hercegovini.

„Tvrtka PP Orahovica, s više od 60 godina iskustva, odlučila je sudjelovati na Mostarskom sajmu gospodarstva 2024. godine kako bi predstavila svoje proizvode od slatkovodne ribe, lješnjaka i široku ponudu vina i likera. Motivirani smo i zainteresirani. u nastupu na sajmu u cilju poboljšanja prisutnosti na tržištu BiH. Ovom prilikom uspostavljamo kontakte s potencijalnim partnerima i povećavamo prodaju naših proizvoda u susjednoj zemlji“, komentira Čondić Galiničić.


„PPS Galeković, osnovan 1956. godine, vodeći je proizvođač masivnih podnih obloga i parketa u Hrvatskoj, čiji se proizvodi od samog početka plasiraju na tržište BiH, koje je također važno i zanimljivo tržište za razvoj tvrtke. 300 zaposlenih u dva proizvodna pogona i godišnje s proizvodnjom većom od 750 tisuća m2 podnih obloga i drva nudi širok izbor proizvoda - masivni i višeslojni gotovi parketi, peleti i briketi, termo fasade, podne obloge za eksterijere, masivne ploče i stepenice", kaže Filip Galeković , direktor PPS Galeković i predsjednik Udruge drvno - prerađivačke industrije HGK.

Jedan od izlagača na Mostarskom sajmu i štandu HGK je i omiška tvornica trikotaže Galeb.

"Snagom svog brenda Galeb je postao sinonim za najznačajnijeg hrvatskog proizvođača donjeg rublja i ostalih odjevnih predmeta od najfinijih prirodnih materijala. Distribucijom kroz vlastitu maloprodajnu i veleprodajnu mrežu uspješno poslujemo na tržištima Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine planiramo se širiti na tržište BiH, prvenstveno kroz njegov maloprodajni format, a kako bismo zadovoljili sve veću potražnju kupaca“, rekao je direktor prodaje i marketinga Mato Arbulić.

Na štandu u organizaciji HGK izlažu i Podravka, Badel 1862, PIK Vrbovec plus, Franck, KING ICT, eKupi, Brodomerkur, Next Instruments, Autoflota i BMD style.

Foto: Marin Margeta

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.