BiH predala Komisiji odgovore na dodatna pitanja

BiH - EU

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik predao je odgovore na 668 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske unije. Time se otvorila mogućnost da Europska komisija još za ovog mandata da mišljenje o kandidaturi BiH za članstvo u EU.

Istaknuto je da je za BiH najvažnije da nastavi reforme te da se što prije formira vlast u zemlji.

- Mišljenje planiramo objaviti do kraja našeg mandata - rekao je povjerenik Hahn na zajedničkoj konfernciji za novinare ističući da "treba biti realističan" jer je mišljenje Komisije samo temelj za odluku Vijeća EU-a, to jest država članica, koje trebaju jednoglasno donijeti odluku o kandidatskom statusu. Vijeće EU-a će donijeti odluku pri čemu će uzeti u obzir sveukupnu situaciju u zemlji i Komisija više ne može utjecati na taj proces, rekao je Hahn.

Dodik je izjavio kako nitko ne radi na odcjepljenju Republike Srpske, ali je ta tema prisutna u javnosti i o tome, kaže, ne treba šutjeti.

- Republika Srpska i ja lično smo opredijeljeni za jačanje dejtonskih kapaciteta BiH-a, ali Dejtonski sporazum je značajno urušen intervencijama visokih predstavnika. Postavljena su neka pitanja mimo Ustava i mimo dejtonskog sporazuma, nametnuta na nivou centralnih institucija i to predstavlja problem u odnosima u BIH-a - poručio je Dodik.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/492928/bih-predala-komisiji-odgovore-na-dodatna-pitanja

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.