Dodik: Genocid u Srebrenici mit i konstrukcija

Dodik

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je da su sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji su u srpnju 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba - mit.

To je lažni mit, izjavio je Dodik u Banjoj Luci uoči održavanja skupa koji su organizirale vlasti Republike Srpske, a nazvale su ga međunarodnom znanstvenom konferencijom pod nazivom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije".

Konferencija je okupila malo poznate osobe koje već godinama i desetljećima niječu da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima, odbacujući kao krivotvorine presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Odgovornost za počinjenje genocida u Srebrenici, u kojemu je ubijeno više od sedam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, sastavni je dio pravomoćne presude ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je zbog toga u ožujku osuđen na doživotni zatvor.

Za počinjenje genocida u Srebrenici ista kazna u prvostupanjskom postupku izrečena je bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Dodik tvrdi da je genocid u Srebrenici zapravo konstrukcija Bošnjaka izvedena uz potporu međunarodne zajednice.

- Odjednom su se sjetili da od toga naprave mit, a Bošnjaci ga (mit) nisu imali pa ga pokušavaju izgraditi od Srebrenice. To je lažni mit, on ne postoji, već užasno teško stradanje koje pokazuje svu golgotu i okrutnost rata, rekao je Dodik koji je još 2008., u intervjuu za komercijalnu Face TV, izrijekom potvrdio da je u Srebrenici zapravo počinjen genocid.

- Ja savršeno dobro znam što je bilo u Srebrenici. Bio je genocid i to je potvrdio međunarodni sud u Den Haagu. To je nepobitna pravna činjenica, rekao je tada Dodik. Sada, pak, tvrdi da je potrebna revizija utvrđenih činjenica pa su stoga u Banjoj Luci i sazvali konferenciju, kako je rekao, s ciljem utvrđivanja istine o ratnim zbivanjima u Srebrenici i od 1992. do 1995. godine.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/504494/dodik-genocid-u-srebrenici-mit-i-konstrukcija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.