Konačna odluka o izručenju Zdravka Mamića za 10-15 dana

Konačna odluka o izručenju Zdravka Mamića za 10-15 dana

Na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu završeno je ročište o zahtjevu Hrvatske za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. Tužiteljstvo smatra kako nisu ispunjeni uvjeti da on bude izručen Hrvatskoj, a obrana se slaže. Tužiteljica Gordana Bosiljčić rekla je kako je od 32 kaznena djela za koja ga se tereti, samo sedam počinjeno nakon potpisanog Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske. Mamićev odvjetnik zatražio je ukidanje mjere zabrane putovanja i javljanja policiji. Njega i još pet okrivljenika u Hrvatskoj se tereti za zločinačko udruživanje i nanošenje štete Dinamu od oko 200 milijuna kuna. Konačna odluka Suda BiH o tome jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje Mamića Republici Hrvatskoj bit će poznata za 10 do 15 dana. 

Podsjetimo, na danas održanom ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine razmatrao se zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića. Ročište se održalo pred sucem Mirsadom Strikom.

Na ročištu je trebalo utvrditi je li hrvatski zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića valjan. Sudac suda BiH Mirsad Strika prvo mora ustvrditi je li djelo za koje Zdravko Mamić optužen učinjeno nakon potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju svojih državljana, koji su Hrvatska i BiH potpisali 2012. godine, a ratificiran je dvije godine poslije.

Da bi bio izručen Hrvatskoj, djela za koja ga se tereti moraju biti počinjena u sklopu zločinačkog udruživanja, odnosno moraju biti počinjena nakon potpisivanja sporazuma između dviju zemalja. 

Zdravko Mamić je morao već po ročištu u lipnju prema odluci suda predati putne isprave i obvezati se da će se jednom tjedno javljati u PU Čitluk. 

Vijeće žalbenog odjela suda BiH točno prije godinu dana odlučilo je da nema Mamićeva izručenja RH. U objašnjenju sudske odluke rečeno je da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bosansko-hercegovačkog državljanina Zdravka Mamića hrvatskom pravosuđu. 

Ako sud BiH odluči da su zadovoljeni svi uvjeti za njegovo izručenje, krajnje odobrenje daje ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša. 

Mamić, koji je pobjegao u BiH i boravi u Međugorju, uporno tvrdi da se radi o politički montiranom procesu i da su hrvatski suci korumpirani.

Kao jednog od 6 korumpiranih sudaca u Hrvatskoj, o kojima je govorio njegov zagrebački odvjetnik, Mamić je prije ročišta pred novinarima imenovao predsjednika Vrhovnog suda RH Đuru Sessu. 

- O imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje, rekao je Mamić novinarima uoči ročišta u Sarajevu.

No, o Sessi je ipak odlučio progovoriti. 

- Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda, rekao je Mamić.

- Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju, dodao je.  

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za HRT je izjavio da je prilično šokiran Mamićevom izjavom, koji je, uoči ročišta na sarajevskom sudu o njegovu izručenju Hrvatskoj, Sessu optužio da je "pokvaren i korumpiran".

- Apsurdno je komentirati izjave bjegunca. Osim što sam šokiran i nije mi jasno koji su motivi da je takvo što izjavio, kazao je Sessa.

Mali su izgledi da će bivši Dinamov čelnik Zdravko Mamić biti izručen Hrvatskoj iz Bosne i Hercegovine, nakon što su tužitelji susjedne države u utorak u Sarajevu istaknuli da to ne bi bilo zakonito.

Mamić, koji je pobjegao u BiH i boravi u Međugorju, po izlasku iz suda nije davao izjave. No na ročištu se, kao i njegov bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić, usprotivio izručenju.

Sličnog je stajališta bila i tužiteljica Gordana Bosiljčić. 

- Uvjet da (Mamić) bude izručen stranoj državi jest da kazneno djelo za koje ga se tereti mora biti propisano kao kazneno djelo u BiH, što nije slučaj ni s kaznenim zakonom Federacije BiH, ni Republike Srpske ili Brčko distrikta, istaknula je. 

Problematizirala je i samu optužnicu koja je potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku, navodeći da se sav sadržaj odnosi na eventualne buduće transfere igrača.

Po članu 40. Zakona o međunarodno-pravnoj pomoći jasno je da BiH ne izručuje svoje državljane i da se taj ugovor ne može retroaktivno primjenjivati, ustvrdila je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/529955/rociste-o-izrucenju-mamica

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.