SAD nudi Britaniji sporazum, EU opovrgava tajne pregovore

SAD nudi Britaniji sporazum, EU opovrgava tajne pregovore

Britanski premijer Boris Johnson niže poraz za porazom. U samo dva dana tri je puta poražen. Premijer nema problema samo s oporbom, nego i s članovima svoje stranke. Sve one koji nisu podržali njegove prijedloge bez oklijevanja je izbacio iz stranke. Ostavku je podnio i njegov brat.

Parlament blokirao brexit bez dogovora - Johnson bez potpore za izbore

Najprije je parlament donio zakon protiv brexita bez sporazuma, a zatim odbacio njegov prijedlog za prijevremenim izborima jer nije dobio dvotrećinsku većinu. Britanska vlada najavila je da neće opstruirati zakon o odgodi brexita u gornjem domu parlamenta. Dogodi li se to, Johnson će morati zatražiti od Bruxellesa još jednu odgodu brexita. No građani sve manje vjeruju obećanjima političara da znaju kamo ih vode, za mnoge je jedino rješenje izlazak na birališta. 

U London je stigao američki potpredsjednik Mike Pence. Johnsonu je prenio "najiskrenije pozdrave prijatelja Donalda Trumpa". Poručio je kako "SAD podupire odluku Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz EU-a" te kako je "spreman, voljan i sposoban odmah pregovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini s Britanijom". Istovremeno, u Bruxellesu je glavni britanski pregovarač David Frost. Bruxelles opovrgava da u tajnosti pregovora s Londonom o novom sporazumu.

- U Britaniji su najizgledniji novi izbori u listopadu. Boris Johnson se malo zaigrao. Zaletio se s idejom da suspendira parlament. Izašao je novi zakon koji ne dopušta brexit bez sporazuma. S druge strane dopuštena je rasprava o novim izborima, ali tek kad kraljica potpiše da nema izlaska iz EU-a bez sporazuma. To bi se sve trebalo dogoditi do ponedjeljka. Otvara se mnogo mogućnosti. Jedna je da šef parlamenta odbije glasovanje o izborima, jer bi to onda bilo drugo glasovanje o istoj stvari. S druge strane moguće je da Laburisti zaključe da im izbori ne idu u prilog. Tako bi se došlo do situtuacije da bi premijer Johnson mogao srušiti vladu samo tako da traži izglasavanje nepovjerenja samome sebi, kazao je u Dnevniku HTV-a glavni urednik Euroactiv.hr-a Željko Trkanjec

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/539895/johnson-bi-mogao-traziti-izglasavanje-nepovjerenja-samome-sebi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.