WHO: Globalna pandemija mogla bi ubiti 80 milijuna ljudi

WHO: Globalna pandemija mogla bi ubiti 80 milijuna ljudi

Svijet je nepripremljen za globalnu pandemiju koja bi u manje od 36 sati mogla ubiti do 80 milijuna ljudi i smanjiti globalni BDP za pet posto, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Brzo širenje nekog uzročnika plućnih bolesti prijetnja je velikom dijelu svjetskog stanovništva, moglo bi usmrtiti milijune ljudi, a ugrožen bio bio cijeli planet, piše u izvješću.

- Globalna pandemija takvih razmjera bila bi katastrofalna - nastala bi panika, nestabilnost i nesigurnost. Svijet na to to nije pripremljen. Kad je o pandemijama riječ, predugo svjedočimo ciklusima panike i zanemarivanja - napore pojačavamo kada smo izloženi realnoj prijetnji, a vrlo brzo na njih zaboravimo kada prijetnja prođe. Vrijeme za konkretne akcije je davno prošlo, upozoravaju znanstvenici.

Iako je napredak znanosti i tehnologije omogućio bolje sustave javnog zdravstva, on je stvorio i veliki rizik jer bi epidemiju mogli izazvati umjetno stvoreni mikroorganizmi iz laboratorija, kada bi se namjerno pustili van, upozorava se u izvješću. Stručnjaci poručuju: "Svijet je u opasnosti. Ali, već imamo instrumente da spasimo nas i naša gospodarstva. Ono što nam nedostaje je vodstvo i volja da djelujemo snažno i učinkovito".

Svjetska banka: Pad globalnog BDP-a za pet posto

Najugroženije su zemlje s lošom infrastrukturom i zdravstvenim sustavom, ali ranjive su sve države. Kada bi danas izbila pandemija poput španjolske gripe 1918., posljedice bi stajale tri trilijuna dolara ili pet posto svjetkog BDP-a, procijenila je Svjetska banka.

- U slučaju takve zaraze, danas kada je svjetska populacija četiri puta veća i kada se bilo gdje u svijetu stiže za 36 sati, umrlo bi između 50 i 80 milijuna ljudi. Osim visoke smrtnosti, takva pandemija izazvala bi paniku, destabilizirala nacionalnu sigurnost i teško pogodila globalno gospodarstvo i trgovinu", piše u izvješću.

Izvor: HRT

Poveznica; https://vijesti.hrt.hr/544417/who-globalna-pandemija-mogla-bi-ubiti-80-milijuna-ljudi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.