Predsjednica od 20. do 25. rujna boravi u radnom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama

PREDSJEDNICA NA SKUPŠTINI

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović od 20. do 25. rujna u radnom je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je sudjelovala na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, nazočila konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka u Clevelandu te obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.
U petak, 20. rujna Predsjednica je posjetila kliniku u Clevelandu i susrela se s glavnim izvršnim direktorom, dr. Tomislavom Mihaljevićem, a u večernjim satima nazočila je konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka.U prigodi obilježavanja 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice, Predsjednica je u nedjelju, 22. rujna nazočila sv. misi u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu te kao glavna gošća i svečanosti obilježavanja obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu.

U ponedjeljak, 23. rujna, Predsjednica je u New Yorku govorila na UN-ovom klimatskom summitu te na marginama održala bilateralne sastanke s predsjednicima Turske, Latvije, Kosova i Gruzije. U drugom dijelu dana sastala se s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, i održala bilateralne sastanke s potpredsjednikom Googlea Karanom Bhatijom te predstavnicima židovskih organizacija. U večernjim satima Predsjednica nazočila je svečanoj večeri Atlantskog vijeća te se susresti s predsjednicima Čilea, Argentine i Kolumbije.
Govor pred Općom skupštinom UN-a Predsjednica Republike održala je danas 24. rujna, nakon čega je sudjelovala i na Političkom forumu o održivom razvoju na visokoj razini. održala je i bilateralni sastanak s jordanskim kraljem, a na kraju nazočila je tradicionalnom prijemu u organizaciji američkog predsjednika Trumpa te se sastala s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku.
Sutra, u srijedu, 25. rujna predsjednica Grabar-Kitarović će zajedno s predsjednicom Vlade Bangladeša Sheikhom Hasinom moderirati panelom o lokaliziranju ciljeva održivog razvoja, a prethodno će održati bilateralni sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj Joséom Ángelom Gurríom Trevinom.
Sastanak s izvršnom direktoricom UN Women Phuzile Mlambo-Ngucka uslijedit će u nastavku dana, a potom će, kao predsjedavajuća Vijeća žena svjetskih vođa, predsjednica Grabar-Kitarović u sjedištu UN-a organizirati događaj „Borci za generacijsku jednakost – žene svjetski vođe“ („Champions for Generation Equality – Women Leaders of the World“) u suradnji s UN Women. Ovaj događaj označit će početak suradnje Vijeća žena svjetskih vođa i UN Women. U večernjim satima, Predsjednica će održati predavanje na događaju Brookings Institucije i susresti se s njihovim predsjednikom, generalom Johnom Allenom, čime će zaključiti radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.