Trump u govoru na Općoj skupštini UN-a napao Iran i vrijeđao Madura

Trump u govoru na Općoj skupštini UN-a napao Iran i vrijeđao Madura

Američki predsjednik Donald Trump u žestokom govoru na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, obrušio se na mnoge. Svoju "porciju" među ostalima dobili su Venezuela, Kina te Iran.

Trump ignorirao Gretu, ona ga prostrijelila pogledom

Američki predsjednik Donald Trump kazao je, u govoru na Općoj skupštini UN-a u utorak, kako svatko može pokrenuti rat, dok samo "najhrabriji" biraju mir, pri čemu je istaknuo da nije cilj SAD-a voditi "beskonačne ratove".

- Dok svatko može ratovati, samo najhrabriji odabiru mir, rekao je Trump s pozornice UN-a.

- Američki cilj nije voditi te beskonačne ratove.

Američki je predsjednik poručio da je SAD "daleko najjača zemlja na svijetu.

- Nadajmo se da nikada neće morati upotrijebiti tu silu, dodaje.

Naravno, Trump nije zaboravio niti spomenuti "fake news", ističući da mediji zajedno s ekonomskim institucijama i tehnološkim tvrtkama izvode "napade na našu povijest, tradiciju i vrijednosti".

- Slobodno društvo ne može dopustiti društvenim mrežama da utišavaju glasove ljudi.

Venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, Trump je nazvao "kubanskom lutkicom" i diktatorom.

Što se tiče Irana, čiji je odnos sa Saudijskom Arabijom top tema posljednjih tjedana, američki predsjednik kaže "da dok god se Iran nastavi ovako ponašati, sankcije neće biti maknute".

Štoviše, najavio je i jačanje sankcija.

Također, podržao je pripadnike LGBTQ zajednica diljem svijeta u čijim se zemljama kažnjavaju, zatvaraju ili ubijaju zbog svoje seksualne orijentacije.

Američki je predsjednik upozorio s pozornice UN-a Kinu da je vrijeme zlouporabe na području međunarodne trgovine prošlo, a također je pozvao Peking da zaštiti demokratski način života u Hong Kongu.

Ocijenio je smješnima rasprave o opozivu, negirajući ponovno da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi pokušao naškoditi svojem demokratskom protivniku Joeu Bidenu.

- Mislim da je to smiješno, to je lov na vještice, rekao je Trump pri dolasku na skup UN-a.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u utorak da je pogrešno reći da Amazonija pripada baštini čovječanstva i optužio je neke zemlje za kolonijalno ponašanje prema Brazilu, zatraživši poštivanje brazilskog suvereniteta.

Bolsonaro u UN-u traži poštivanje brazilskog suvereniteta

Umjesto da nam pomognu, neke se zemlje na temelju medijskih laži ponašaju nepošteno i kolonijalno i napadaju naš suverenitet, rekao je brazilski predsjednik s govornice UN-a.

U govoru, rekao je da Amazonija nije uništena požarima kao što lažu mediji te da su strani interesi u regiji vezani uz brazilsko mineralno bogatstvo i bioraznolikost.

On nije spomenuo ni jednu zemlju ponaosob, ali je nazvao "apsurdnim" prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Amazonija dobije "međunarodni status" kako bi ju se zaštitilo.

- Amazoniju danas ne uništava vatra, kao što bi mediji željeli predstaviti, rekao je brazilski predsjednik.

- Dođite u Brazil, to je zemlja jako različita od onoga što vidite na televiziji i u novinama, rekao je na Općoj skupštini UN-a.

Između početka siječnja i 19. rujna, Brazil je zabilježio povećanje šumskih požara za 56 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, od kojih oko polovice (47 posto) zahvaća Amazoniju.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/544778/video-trump-u-govoru-na-opcoj-skupstini-un-a-napao-iran-i-vrijeao-madura

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.