Pad cijena nafte i veliko upozorenje saudijskog princa

Pad cijena nafte i veliko upozorenje saudijskog princa

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga su tjedna skliznule više od 3,5 posto, što je njihov najveći tjedni pad od kolovoza, a posljedica je usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 3,7 posto, na 61,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,6 posto, na 55,90 dolara.

Najveći tjedni pad cijena od kolovoza posljedica je neočekivano brze obnove proizvodnje u Saudijskoj Arabiji nakon napada dronovima na dva postrojenja 14. rujna.

Nakon napada je proizvodnja srezana za više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu, no krajem prošloga tjedna izvori upoznati s poslovanjem kompanije Saudi Aramco izjavili su da su kapaciteti obnovljeni na 11,3 milijuna barela dnevno.

To jer smanjilo strahovanja ulagača od pada ponude na tržištima.

Padu cijena nafte pridonijeli su i podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava, ponajviše Kine i eurozone, koji ukazuju na usporavanje rasta, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak je objavila da bi mogla sniziti procjene rasta globalne potražnje za naftom u 2019. i 2020. godini ako globalno gospodarstvo dodatno oslabi.

- To će ovisiti o globalnom gospodarstvu. Ako ono oslabi, a već ima naznaka da bi moglo, možda ćemo sniziti očekivanja o potražnji za naftom, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

"Rat Irana i Saudijske Arabije doveo bi do kraha svjetskog gospodarstva"

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetskog gospodarstva", ocijenio je u nedjelju princ Mohammad bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran.

- Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima", rekao je prijestolonasljednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

- Opskrba naftom će se poremetiti i cijene će skočiti do nezamislive razine, što u životu nismo vidjeli, rekao je.

Posljedice će, upozorio je, osjetiti čitav svijet: "Ovo područje osigurava 30 posto svjetske opskrbe energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko 4 posto svjetskog BDP-a. Zamislite da tih triju stvari nestane".

Ocijenio je apsurdnim napad izveden 14. rujna na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Washington pripisuju Iranu.

- To nije strateški cilj. Samo će luđak napasti 5 posto svjetske opskrbe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili, rekao je princ.

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubojstvo novinara koji je kritizirao režim, Jamala Khashoggija, u Istanbulu u listopadu 2018.

- Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, napose zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu, odgovorio je.

- Ako zločin nad saudijskim državljaninom počine dužnosnici koji rade za saudijsku vladu, ja kao čelnik moram preuzeti odgovornost. To je bila pogreška.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/546018/pad-cijena-nafte-nakon-dvotjednog-rasta

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.