Prosvjedi u Hong Kongu započeli nasilnim obračunima s policijom

Prosvjedi u Hong Kongu započeli nasilnim obračunima s policijom

Protuvladini prosvjedi u Hong Kongu nastavljaju se unatoč tome što je čelnica Hong Konga Carrie Lam službeno povukla kontroverzni zakon o izručenju hongkonših stanovnika u druge dijelove Kine. Prosvjednici traže demokratske reforme i osuđuju brutalni policijski odgovori na prosvjede.

Policija je u nedjelju suzavcem počela rastjerivati prosvjednike u hongkonškoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay. Policija je prije početka prosvjeda počela zaustavljati i pretraživati ljude po ulicama. Prosvjednici i nenaoružani stanovnici potom su počeli su bacati boce s vodom na skupinu policajaca dok su privodili dvojicu muškaraca. Policija je odmah odgovorila ispaljujući suzavac i "papar sprej" prema prosvjednicima.

Sukobi u trgovačkoj četvrti Causeway Bay uslijedili su nakon još jedne noći nasilja i sukoba. Policija je sinoć suzavcem rastjerivala prosvjednike koji su bacali molotovljeve koktele i kamanje na vladine zgrade te blokirali prometnicu u blizini stožera kineske vojske. U gradu se okupilo i oko 200 prokineskih prosvjednika pjevajući kinesku himnu dok su protivladini prosvjednici izvikivali slogane protiv aktualnih vlasti.

Hongkonške vlasti objavile su da će hongkonška čelnica Carrie Lam biti u nedjelju izvan grada i da je otputovala u Peking obilježiti kineski državni praznik, dan uspostave Narodne Reublike Kine 1. listopada, pokušajavajući tako ukloniti jedno od potencijalnih žarišta prosvjeda u gradu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/545862/prosvjedi-u-hong-kongu-zapoceli-nasilnim-obracunima-s-policijom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.