Kina na vojnoj paradi u Pekingu predstavila novo moćno oružje

Kina na vojnoj paradi u Pekingu predstavila novo moćno oružje

paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xi Jinpinga.

To je najvažniji događaj ove godine u Kini suočenoj s nizom izazova, uključujući gotovo četiri mjeseca protuvladinih prosvjeda u Hong Kongu i trgovinski rat sa SAD-om koji pogađa gospodarstvo.

Xi Jinping, obučen u odijelo nalik onima koje je nosio Mao Zedong, te u pratnji svojih prethodnika Hua Jintaoa i Jianga Zemina, kazao je kako će Kina provoditi strategiju otvaranja koja će koristiti svim stranama.

- Vojska mora odlučno braniti kineski suverenitet, sigurnost i razvojne interese, kao i čvrsto održavati svjetski mir, rekao je Xi odabranoj publici na trgu Tiananmen, što je prenijela državna televizija.

- Nikakva sila ne može uzdrmati status Kine ili zaustaviti kineski narod i naciju da ide naprijed, poručio je Xi s Vrata nebeskog mira, gdje je kineski komunistički vođa Mao Zedong 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Narodne Republike.

Kineski čelnik pratio je paradu vojnika, tenkova, dronova, raketa i letjelica.

Među prikazanim oružjem bile su interkontinentalne balističke rakete DF-41, temelj kineskih nuklearnih kapaciteta. Te rakete mogu nositi nekoliko nuklearnih glava i stići i do SAD-a.

Xija čekaju sve veći izazovi, posebice u Hong Kongu u kojem se u utorak očekuju veći prosvjedi. Izazov za kinesko vodstvo je i Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, demokratska država koja se ne želi vratiti u sastav Narodne Republike Kine. 

Suočava se i s nemirnim manjinama na Tibetu i u Xinjiangu, području s velikim brojem muslimana. Ta zapadna regija izazvala je pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava zbog položaja tamošnjih Ujgura za koje se tvrdi da su zatvarani u logore bez sudskog procesa.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/546349/kina-na-velebnoj-vojnoj-paradi-u-pekingu-predstavila-novo-mocno-oruzje

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.