Erdogan prijeti EU otvaranjem vrata milijunima izbjeglica

Erdogan prijeti EU otvaranjem vrata milijunima izbjeglica

Turska je poručila Vijeću sigurnosti UN-a da će njezina vojna operacija na sjeveru Sirije biti "proporcionalna, odmjerena i odgovorna", uoči zatvorenog sastanka tog tijela na kojem će se raspravljati o ofenzivi Ankare. 

Operacija "Izvor mira" počela je jučer. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi kako joj je cilj eliminacija "koridora terora" na južnoj turskoj granici sa Sirijom, a događa se nekoliko dana nakon iznenadne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče iz Sirije američke vojnike, saveznike Kurda koji se na tom području bore protiv Islamske države. Turska tvrdi da je kurdski YPG, glavna komponenta američki podržanih Sirijskih demokratskih snaga, teroristička skupina povezana s kurdskim pobunjenicima koji se desetljećima bore protiv vlasti u Turskoj. 

Vijeće sigurnosti raspravljat će o Siriji na zahtjev pet europskih država - Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Belgije i Poljske. 

- Kao i u prijašnjim protuterorističkim operacijama, turski odgovor bit će proporcionalan, odmjeren i odgovoran, napisao je turski veleposlanik u UN-u Feridun Sinirlioglu u pismu Vijeću. 

- Cilj operacije bit će samo teroristi i njihova skrovišta, skloništa, utvrđeni položaji, vojna vozila i oprema, tvrdi Sinirlioglu i dodaje da su poduzete su mjere opreza kako bi se izbjegla kolateralna šteta na civilnom stanovništvu.

Turska svoju akciju opravdava člankom 51. Povelje UN-a koji se bavi individualnim ili kolektivnim pravom na samoobranu od oružanog napada.

Erdogan prijeti Europskoj uniji otvaranjem vrata milijunima izbjeglica

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odgovorio je na međunarodne kritike zbog napada na Kurde tijekom vojne operacije na sjeveroistoku Sirije i zaprijetio Europskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Europi. 

Erdogan kaže da su "neiskreni" oni koji se protive turskim aktivnostima, aludirajući pritom na EU, Saudijsku Arabiju i Egipat koje su se usprotivile vojnoj operaciji. Također je zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Europi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. 

- Otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica, zaprijetio je Erdogan.

Pritok migranata iz Turske u Europu znatno je smanjen zahvaljujući sporazumu između Ankare i EU-a 2016. godina.

Trump: Kurdi nam nisu pomogli u Normandiji

Na pitanje o američkom povlačenju iz Sirije gdje su Kurdi ostavljeni na milost turskoj ofenzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki predsjednik Donald Trump odgovorio je da Kudi nisu pomogli SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

- Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti, kazao je. 

Pompeo tvrdi da SAD nisu dale Turskoj zeleno svjetlo za akciju

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je kako je "veoma zabrinut" razvojem događaja na sjeveroistoku Sirije, a glasnogovornik te organizacije Farhan Haq upozorio je kako "vojne operacije moraju u potpunosti poštovati Povelju i međunarodno humanitarno pravo".

Američki državni tajnik Mike Pompeo jučer je rekao da SAD nije Turskoj dao zeleno svjetlo za invaziju na Siriju, no dodao je kako je Ankara "legitimno zabrinuta za svoju sigurnost." Kurdi su pak rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti sigurnosnu zonu kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju. Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji. Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Predložene sankcije Turskoj

Dvojica američkih senatora, demokrat i republikanac, jučer su predložili mjeru kojom se Tursku želi žestoko kazniti ako ne povuče svoju vojsku iz Sirije, prenosi AFP. Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija.

Zbog turske invazije u subotu će se izvanredno sastati i Arapska liga. Ministarstvo vanjskih poslova Egipta, koji je pozvao na susret te organizacije koja broji 22 arapskih država, jučer je priopćenjem najstrože osudilo "tursku agresiju na sirijski teritorij", a ofenzivu je prozvalo "neprihvatljivim napadom na suverenitet bratske arapske države". 

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi o turskom napadu jučer je telefonom razgovarao s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom. 

Haidar Diab: Erdogan se smatra sultanom. Na njegovu aroganciju treba odgovoriti arogancijom

Novonastale okolnosti za HRT-ov Studio 4 komentirao je Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista. Izjavio je da je američki predsjednik po drugi put Donald Trump "zabio Kurdima nož u leđa".

- Činjenica je da uz sirijsku vojsku, Rusiju, iransku republikansku gardu, Hezbolah, najveću borbu protiv tzv. ISIL-a nosile su kurdske snage. U sukobima s tzv. ISIL-om poginulo je 10.000 Kurda, kazao je. Istaknuo je da turski predsjednik nikada ne bi pokrenuo vojnu akciju a da nema "zeleno svjetlo" SAD-a.

Izjavio je i da Turska krši međunarodno pravo - vojno intervenira u drugoj državi.

- Ne možete, kako god vam padne na pamet, pokrenuti vojnu operaciju, kazao je Diab. Smatra da osuda turske akcije neće riješiti nikakave probleme.

- Erdogan se smatra sultanom. Na njegovu aroganciju treba uzvratiti arogancijom, kazao je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/548898/vijece-sigurnosti-danas-o-turskom-upadu-u-siriju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.