Trump nametnuo sankcije Turskoj, borbe oko Ras al-Ayna

Trump nametnuo sankcije Turskoj, borbe oko Ras al-Ayna

Američki predsjednik Donald Trump Turskoj je uveo sankcije zbog napada na Siriju. Ta je odluka slijedila nakon niza kritika konzervativaca i demokrata zbog povlačenja američke vojske iz Sirije, što je ostavilo prostor za tursku invaziju. No, unatoč snažnim osudama, Turska nastavlja napade na Kurde.

Sedmi je dan turskog napada na sjever Sirije. Borbe Turaka i njihovih saveznika protiv Kurda vode se oko ključnog grada na granici, Ras al-Ayna. Na to područje stigle su i snage Sirijske vojske, koje su od turskog upada kurdski saveznici. Još nema izvješća o razmjeni vatre između njih i Turaka.

Ratni kaos u Siriji sve teži i zamršeniji
Sirijski Kurdi: Zaštita granice je prioritet sporazuma s Damaskom
Život Kurda u Erdoganovoj Turskoj
Proturski pobunjenici u Siriji pogubili devetero civila
Prosvjedi i obustava prodaje oružja diljem svijeta zbog turskog upada u Siriju
SAD spreman uvesti "vrlo oštre sankcije" Turskoj zbog Sirije

Međunarodne organizacije procjenjuju humanitarne posljedice. Strahuje se da će zbog rata i  izbjegličkih valova patiti 170 tisuća djece.

Nešto o tome moglo se čuti i u Zagrebu, od egipatskog ministra vanjskih poslova, koji je Tursku nazvao čimbenikom destabilizacije regije. Smatra kako osuda iz Europske unije nije dovoljna te da trebaju konkretni koraci kako bi se spriječila turska prisutnost u Siriji, ali i u Iraku.

- Zabrinut sam koliko će ovo povećati napetosti u toj regiji, destabilizirati je, ali i povećati ljudska stradanja. Ništa manje me ne zabrinjava i to kakve će posljedice imati i u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, tzv. IS-a", kazao je Sameh Hassan Shourkry.
- Turska vojna akcija donosi opasnost za građane na tom području, turska politika krenula je pogrešnim smjerom jer je nakon ove ofenzive dosta zatvorenika osumnjičenih za teška djela, pa i terorizam, pokušalo pobjeći iz zatvora. Ti ljudi mogu destabilizirati ne samo to područje nego i puno šire", kazao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Takve informacije stižu i iz same Sirije. Sirijske demokratske snage sada su se okrenule borbi protiv Turaka i nemaju dovoljno čuvara u zarobljeničkim kampovima. Grlić Radman podsjetio je da je Europska unija osudila turski napad i pozvala na obustavu vojnog djelovanja.

Objava američkih sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog odluke Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji i da može voditi oživljavanju Islamske države. Trumpove mjere bile su u ponedjeljak zadnji potez u nizu aktivnosti dok sukob eskalira između Turske i sirijskih Kurda, koji su bili ključan američki saveznik.

Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku  u potrazi za primirjem, nekoliko sati nakon što je rekao da bi bio sretan ako Rusija, Kina "ili Napoleon Bonaparte" preuzme odgovornost za Kurde.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak navečer je Trumpu u telefonskom razgovoru poručio kako je "apsolutno neophodno spriječiiti oživljavanje" Islamske države uslijed turske operacije protiv Kurda i odlaska Amerikanaca iz sjevera Sirije, objavila je Elizejska palača.

- Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem, rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

- Bio sam savršeno jasan s predsjednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uvjeta za moguće ratne zločine, dodao je i pozvao Tursku da zaštiti "vjerske i etničke manjine".

Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane i ministarstvo energetike i na ministre unutarnjih poslova, obrane i energetike.Trump je također rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik, koje su trenutno 25  posto. Sjedinjene Države će od sankcija izuzeti američku prodaju oružja Turskoj, kao i prodaju energenata i humanitarne akcije.

Obraćajući s novinarima, potpredsjednik Mike Pence rekao je da će se sankcije "nastaviti i pojačati, osim ako Turska odmah ne uspostavi prekid vatre, zaustavi nasilje i složi se da pregovara o dugoročnom rješenju problemu duž granice između Turske i Sirije".

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/550241/trump-zatrazio-od-erdogana-prekid-djelovanja-u-siriji

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.