Trump potvrdio - osnivač i vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

Trump potvrdio - osnivač i vođa IS-a Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav

U američkoj akciji specijalnih snaga na sjeverozapadu Sirije ubijen je vođa tzv. Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi. Potvrdio je to predsjednik SAD-a Donald Trump rekavši da je ubojstvom najtraženijeg terorista svijet postao mnogo sigurniji. Ubijen je čovjek koji je stajao iza ideje Kalifata, čovjek koji je pozivao na bezumna ubojstva drugih - samo zato što su bili druge vjere ili su drugačije razmišljali, čovjek koji je vodio tzv. Islamsku državu koju je gradio na krvi nevinih - ubijen je u akciji američkih specijalnih snaga. Kako kaže Trump, nije imao hrabrosti suočiti se s vojnicima.

- Nakon što je kuća oslobođena, pobjegao je u tunel sa svojom djecom. Vodio ih je u sigurnu smrt. Progonjen vojnicima i psima tragačima došao je do kraja tunela. I tada je kukavički aktivirao samoubilački pojas s eksplozivom, ubio je sebe i troje djece. Tijelo mu je razneseno, tunel ga je zatrpao, ali analiza ostataka odjeće i tijela dokazuje - to je bio stvarno on, rekao je.

No, neki su i ovu vijest primili s rezervom. Ne zaboravimo, i prije je bilo informacija da je Al-Bagdadi teško ranjen, ubijen. Ali ovaj put s terena dolaze potvrde. I to ne od očevidaca, nego od suradnika američke vojske u noćašnjoj akciji.
"Ovo je rezultat dugotrajne obavještajne suradnje i preciznog praćenja terena gdje se skrivao najveći svjetski terorist Al-Bagdadi. Svima onima koji su u ovome sudjelovali velika hvala", objavio je na Twitteru Mazloum Abdia, zapovjednik Sirijskih demokratskih snaga.

Snimke s terena potvrđuju da se u sirijskom selu Barisha dogodila velika vojna operacija. Brojni mještani pobjegli su glavom bez obzira. No to nije spriječilo sirijske aktiviste da odmah snime i u svijet pošalju vijest o tome što se događalo.

- Ovo je kuća i tunel u kojima se skrivao Al-Bagdadi. Ovdje je pronađeno sedam tijela. Upravo iz naših leđa nalazi se tunel kojim je htio pobjeći, ali nije uspio. Mještani govore o tome kako su strani vojnici sve preživjele odveli helikopterom u nepoznatom smjeru, ispričao je Ali Al-Eissa, sirijski aktivist.

Javljaju se brojni analitičari. Širok je spektar analiza - od onih koje predviđaju potpuni poraz islamskih militanata, do onih da je ovo tek početak novih borbi.

Marwan Shidah, jordanski stručnjak za islamističke skupine kaže kako na temelju dosadašnjih iskustava, ubojstvo čelnih ljudi nije zaustavilo nasilje pripadnika militantnih skupina.

- Istina je, ovo će ubojstvo utjecati na njihovo djelovanje, ali pitam se - je li sve ovo samo dio Trumpove predizborne kampanje?, rekao je.

Ako se pita predsjednika Trumpa - odgovor je ne. Jer nakon ubojstva Al-Bagdadija najavio je konačni okršaj sa svim terorističkim vođama diljem svijeta.

Abu Bakr al-Bagdadi bio je osnivač i vođa IS-a, jedne od najokrutnijih i najnasilnijih terorističkih organizacija na svijetu, rekao je Trump.

- SAD je tražio Bagdadija mnogo godina, a hvatanje je bio nacionalni sigurnosni prioritet moje administracije. Specijalne jedinice izvršile su opasnu operaciju na sjeverozapadu Sirije. Nijedan član naših snaga nije izgubljen u operaciji. S njim je ubijeno i mnogo njegovih sljedbenika, dodao je, istaknuvši kako je al-Bagdadi neprestano vrištao i plakao. 

- U akciji je sudjelovalo osam helikoptera. Ne mogu reći kako smo gledali, ali zahvaljujući tehnologiji, pratili smo akciju, rekao je.

Dugo se vjeruje da se al-Bagdadi skrivao na području duž iračko-sirijske granice. On vodi Islamsku državu od 2010.

Bijela kuća objavila je noćas da će američki predsjednik Donald Trump imati "vrlo važnu izjavu", ali nije dala druge pojedinosti. U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u nedjelju u 9 sati po lokalnom vremenu (13 h po GMT-u). Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump objavio tweet da se "nešto veliko upravo dogodilo".

Izvor: HRT

Foto:Printscreen/Twitter

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.