Zastupnički dom SAD-a priznao genocid nad Armencima i podržao sankcije Turskoj

Zastupnički dom SAD-a priznao genocid nad Armencima i podržao sankcije Turskoj

Zastupnički dom američkog Kongresa uvjerljivom je većinom, u utorak, usvojio rezoluciju kojom su masovna ubijanja Armenaca u Osmanskom Carstvu od 1915. do 2023., proglašena genocidom, a nakon toga je podržao uvođenje sankcija Turskoj zbog Sirije.

Zastupnički dom, u kojemu demokrati imaju većinu, glasao je s 415 glasova za i 11 protiv rezolucije kojom se "komemorira armenski genocid, osmansko ubijanje 1, 5 milijuna Armenaca od 1915. do 1923".

U rezoluciji stoji kako je američka politika "odbaciti sve napore za povezivanjem američke vlade s naporima za negiranje postojanja Armenskog genocida ili genocida uopće" te "ohrabriti obrazovanje i javno razumijevanje armenskog genocida".

Turska odlučno negira da je riječ o genocidu nad Armencima. Turski ministar vanjskih poslova također tvrdi da je usvajanje rezolucija "osveta" Ankari zbog vojne operacije protiv sirijskih kurda, započete prije dva tjedna.

Kongres za sankcije Turskoj

Ubrzo nakon usvajanja rezolucije, zastupnici su uvjerljivom većinom podržali usvajanje sankcija Turskoj zbog ofenzive u sjevernoj Siriji s 403 glasa za i 16 protiv.

Odredbom se poziva na zamrzavanje imovine visokih turskih dužnosnika u SAD-u i zabranu prodaje oružja Turskoj.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/554360/zastupnicki-dom-sad-a-priznao-genocid-nad-armencima-i-podrzao-sankcije-turskoj

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.