SAD iščekuje pravosudno-medijski spektakl - Trumpov opoziv

SAD iščekuje pravosudno-medijski spektakl - Trumpov opoziv

Američki predsjednik Donald Trump sinoć se pojavio na turniru borilačkih vještina u Madison Square Gardenu u New Yorku. Njegov dolazak izazvao je podijeljene reakcije publike - i zvižduke i ovacije. Mediji nagađaju da je to bio njegov način bijega od istrage u vezi s opozivom koju je pokrenuo Zastupnički dom.

Rođeni Njujorčanin, Donald Trump, koji je često isticao i ponosio se baš tim svojim imidžom, privremena mu je adresa, sigurno do kraja mandata američkog predsjednika 20. siječnja 2021., ona najpoznatija ne samo u SAD-u, Bijela kuća, Avenija Pennsylvania 1600, više nije službeno stanovnik Velike Jabuke.

Odjavio je svoje prebivalište iz slavnog Trumpova tornja na Petoj aveniji i zajedno sa suprugom Melanijom postao i službeno stanovnika Palm Beacha na Floridi, na imanju Mar-a-Lago.

Odlazeći u New York, prvi put od odluke o preseljenju, predsjednik SAD-a prvi se put susreo i s novinarima nakon odluke većinski demokratskog Zastupničkog doma američkog Kongresa koji je većinom glasova izglasao javnu proceduru i pravila njegova opoziva zbog optužbi da je telefonskim pozivom predsjedniku Volodimiru Zelenskom pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu kako bi vlasti te zemlje provele istragu protiv njegovog najvećeg političkog suparnika i vjerojatnog demokratskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, Joea Bidena i njegova sina.

- Ne znam, morate razgovarati s odvjetnicima. Nancy Pelosy je poremećena. Nije joj baš dobro. Pogledate li rezultate anketa, pogledate li izborne ankete u važnim državama, oni govore - nemojte to činiti. Nismo učinili apsolutno ništa loše. Razgovarali smo potpuno prikladno, reći ću čak, savršeno s predsjednikom Ukrajine. Svi to znaju. Republikanci nikada nisu bili ovako ujedinjeni, poručuje Trump.

No, američka javnost već neko vrijeme nije naklonjena predsjedniku Trumpu. Drugi put u točno tjedan dana - dočekan je neugodnim zvižducima.

U društvu sa sinovima iz braka s Ivanom Trump - Donaldom juniorom i Ericom, vođom republikanske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem i vođom republikanskog stranačkog kluba u Kongresu Markom Meadowsom u njujorškom Madison Square Garden pojavio na borbama UFC-a.

Poneki pljesak probio se kroz zaglušujeće zvižduke, no navijači nisu skandirali "zatvorite ga" kao što je to bilo na bejzbol utakmici prošle nedjelje. Prvi je put Donald Trump izgubio poslovičan osmijeh s lica.

Napeto je bilo i pred samom dvoranom, gdje su pristalice i protivnici predsjednika Trumpa glasno i jasno izrazili svoja stajališta.

Iz Washingtona se javila Branka Slavica, govorila je o postupku opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa, zbog takozvane ukrajinske afere. Rekla je da bi za 2-3 tjedna trebala početi javna saslušanja - počinje bitka za američku javnost jer će se ono najvažnije odvijati pred TV kamerama - saslušanja u aferi Watergate je pratilo čak 70% Amerikanaca, što je bitno utjecalo na njihovu percepciju o tadašnjem predsjedniku Nixonu. Slavica je dodala da bi oko Božića predstavnički dom mogao glasovati o opozivu - demokrati za to imaju dovoljno ruku. Ako do toga dođe, sve se seli u Senat.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/555442/sad-iscekuje-pravosudno-medijski-spektakl-trumpov-opoziv

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.