Trump zbog ubojstva u Meksiku nudi vojsku za rat protiv narkokartela

Trump zbog ubojstva u Meksiku nudi vojsku za rat protiv narkokartela

Na sjeveru Meksika, nedaleko od granice sa SAD-om, ubijeno je devet članova američke obitelji mormona, najviše žena i djece.

Na videosnimci objavljenoj na društvenim mrežama, vide se izgorjeli ostaci kamiona punog rupa od metaka u kojemu su se žrtve vozile.

Uzrok ubojstava još se ne zna, ali budući da je Meksiko posljednjih tjedana pogođen valom nasilja narkobandi, obitelj sumnja da su ih napadači zamijenili za nekog drugog.

Američki predsjednik Donald Trump žestoko je reagirao na Twitteru, praktički nudeći vojnu intervenciju SAD-a.
- Ako Meksiko treba pomoć u čišćenju ovih čudovišta, SAD je spreman, voljan i u mogućnosti uključiti se kao bi brzo i učinkovito odradile posao. Ponekad trebate vojsku da bi se porazila vojska. Ovo je trenutak da Meksiko, uz pomoć SAD-a, pokrene rat protiv kartela i obriše ih s lica zemlje. Mi samo čekamo na poziv vašeg sjajnog predsjednikanapisao je Trump.

A predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador zasad ne zaziva američku intervenciju.

Razgovarat ću s predsjednikom Trumpom kako bih mu zahvalio na podršci i kako bismo vidjeli postoji li u sporazumu o suradnji mogućnost za pomoć u ovakvim slučajevima, a u skladu s međunarodnimg zakonodavstvom i bilateralnim sporazumima. Dakle, zatražit ćemo pomoć i veoma je cijenimo, ali ja ne mislim da nam treba intervencija strane vlade u ovakvim slučajevima, odgovorio je meksički predsjednik.

Sigurnosno stanje u Meksiku sve je lošije zbog nasilnih narkokartela.

Podsjetimo, prošloga je mjeseca izbio otvoreni sukob pripadnika kartela Sinaloa i snaga sigurnosti u kojemu je policija bila opkoljena. Kao bi smirila situaciju, vlada je na zahtjev kriminalaca iz zatvora pustila njihova vođu Ovidija Guzmána Lópeza, El Chapova sina.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/556065/narkobanda-u-meksiku-ubila-obitelj-mormona-greskom

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.