U Hong Kongu svi rade, nitko ne prosvjeduje

U Hong Kongu svi rade, nitko ne prosvjeduje

Nakon gotovo 6 mjeseci protuvladinih prosvjeda - prodemokratski kandidati osvojili su uvjerljivu većinu u vijećima gradskih četvrti na lokalnim izborima u Hong Kongu. Jasan je to pokazatelj odnosa prema vlastima koje pokušavaju suzbiti prosvjede. Čelnica Hong Konga - Carrie Lam - odana Pekingu - poručila je da će poštovati rezultate izbora.

Olakšanje i zadovoljstvo, najbolji je i najkraći opis onoga što danas osjećaju građani Hong Konga. Naime, sve ono što se prošlih 6 mjeseci tražilo na ulicama grada, danas je ostvareno potezom olovke građana.

Težak je to udarac za upraviteljicu grada. Carrie Lam donedavno je tvrdila kako nerede organizira manjina, a da je većina građana iza nje i njezine politike. Rezultati izbora su je demantirali. Ulice grada danas su mirne, svi su krenuli na posao, nitko ne prosvjeduje. Vlada iz Pekinga, koja i dalje promiče tezu o jednoj zemlji s dva sustava, poštuje izborne rezultate.

- Neovisno o tome kakvi su izborni rezultati, Hong Kong je i dalje dio Kine. Svaki pokušaj da se to  promijeni - osuđen je na neuspjeh", kazao je kineski ministar vanjskih pslova Wang Yi. Jasna je to bila poruka onim hongkonškim političarima koji i dalje izravno pozivaju Sjedinjene Države da rješavaju probleme u gradu. Pogotovo one vezane uz studente zatočene na sveučilištu.

U svakom slučaju, rezultati pokazuju pobjedu prodemokratskih snaga u odnosu na politiku Pekinga. Što bi rekli nakon objave rezultata neki kineski mediji - dogodila se snaga demokracije, počeo je demokratski cunami.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/561539/u-hong-kongu-svi-rade-nitko-ne-prosvjeduje

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.