Šundov: Na NATO summitu potvrđena sintagma „Jedan za sve, svi za jednoga“

Šundov: Na NATO summitu potvrđena sintagma „Jedan za sve, svi za jednoga“

 

NATO povećava borbenu spremnost i ulaže dodatnih 400 milijardi dolara do 2024. godine. Veća izdvajanja očekuju i Hrvatsku. Čelnici 29 zemalja članica NATO-a na londonskom summitu prihvatili su zajedničku izjavu u kojoj su ponovno potvrdili "trajne transatlantske veze" unatoč napetostima na sedamdesetu obljetnicu tog saveza.

Gosti emisije HRT-a Tema dana bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te Dunja Bujan iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a.

- Ovaj summit za Hrvatsku znači da Hrvatska kao odgovorna članica saveza po prvi puta ima konkretan plan za dostizanje izdvajanja za obranu u iznosu od 2% BDP-a te u okviru toga 20% za opremanje i modernizaciju do 2024. godine, nešto na što su se sve članice obvezale na summitu 2014. godine. Isto tako posebno bih naglasila da time savez očekuje ulaganje u vlastite snage i u vlastitu obranu. Znači to su novci koje izdvajamo prvenstveno za sebe i za nacionalne sposobnosti, rekla je Bujan.

General zbora Mirko Šundov neposredno prije emisije vratio se iz Londona gdje je bio zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Govorio je o njegovim dojmovima s NATO-ovog summita.

- Imao sam prilike biti na nekoliko NATO-ovih summita. Dojmovi s ovog summita su poprilično pozitivni. Prije svega, imam dojam da se potvrdila sintagma "Jedan za sve, svi za jednoga", kad govorimo o članku 5 NATO saveza. Kroz razgovore i rasprave odnosno govore čelnika država ili vlada tijekom sastanka bila je jako naglašena upravo važnost povećavanja i održavanja vojnih sposobnosti, ali je jednako tako istaknuto i naglašeno i političko jedinstvo saveza što zapravo i potvrđuje da je NATO političko-vojni savez. Gotovo svi čelnici država ili vlada su se izjasnili da će povećati troškove izdvajanja u skladu s obvezama sa summita 2014. i usmjeriti najveću količinu izdvajanja upravo u razvoj sposobnosti, rekao je Šundov.

Na pitanje zašto je nužno povećati izdvajanje za NATO savez general Šundov je rekao kako treba povećati da bi pokazali relevantnost saveza te mogli izvršavati zadaće u provedbi trenutnih misija i operacija koje NATO provodi od Afganistana preko Kosova.

- Tu je vrlo važan raspored na istočnim granicama NATO saveza, tu su i izazovi na južnim granicama NATO-a. Ja bih istaknuo i važnost za nove prijetnje i rizike: hibridne prijetnje, mogući cyber konflikti odnosno konflikti u području kibernetičke sigurnosti i sve je to važno da bi se moglo ulagati u nove sposobnosti i da bi NATO bio i dalje spreman i sposoban izvršavati svoje zadaće i biti jamac mira i sigurnosti, rekao je Šundov.

Također je reksao da su snažno potvrđene transatlantske veze te da je istaknuto snaženje suradnje NATO-a i Europske unije kao sigurnosnog stupa.

- To dodatno znači da se našim građanima jamči mir i sigurnost, dodao je Šundov.

O nesuglasicama nekih članica NATO-a Bujan je rekla da bi se osvrnula na riječi glavnog tajnika saveza.

- NATO nije samo najmoćniji nego i najuspješniji savez, a pri tome i najdugovječniji. U 70 godina postojanja normalno je da povremeno po pitanju sigurnosti i obrane saveznice imaju različite poglede. Najbitnije je da se o strateškim pitanjima koje su važne za savez postigne kompromis. Što se tiče Hrvatske NATO ostaje jamac stabilnosti i sigurnosti, rekla je.

Šundov je dodao kao neposredni sudionik kako je medijska slika koja je prikazana vezano uz summit puno drugačija u odnosu na ono što se događalo u samoj konferencijskoj dvorani.

- Tamo su predsjednici država ili vlada jasno istaknuli kako je NATO u ovih 70 godina najjači i najvažniji političko-vojni savez u povijesti čovječanstva i da će takav i ostati, rekao je Šundov.

Komentirao je i izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o moždanoj smrti NATO-a.

- NATO je u dobrom stanju, i dalje je u procesu razvoja svojih sposobnosti. Potvrđena je važnost razvoja vojnih sposobnosti, ali jednako tako i političko jedinstvo saveza. Jasno je naglašeno da će se okupiti eminentna skupina stručnjaka koja će započeti razgovore o tome kako se vidi NATO u budućnosti jer je vrijeme da se u okviru novih prijetnji i izazova nosi s njima, rekao je Šundov.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.