Neočekivan pad narudžbi u njemačkoj industriji

Neočekivan pad narudžbi u njemačkoj industriji

Narudžbe njemačkoj industriji neočekivano su pale u listopadu, odražavajući osjetno slabljenje domaće potražnje, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda.

Industrijske narudžbe, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, smanjene su 0,4 posto u odnosu na rujan kada su prema revidiranim podacima Destatisa porasle 1,5 posto.

Ekonomisti su očekivali njihov 0,4 postotni rast.

Domaće su se narudžbe smanjile za 3,2 posto, dok su inozemne porasle za 1,5 posto. Narudžbe iz trgovinskih partnera u eurozoni pritom su poskočile 11,1 posto, dok su one iz ostatka svijeta pale 4,1 posto, pokazali su preliminarni podaci Destatisa.

Proizvođači intermedijarnih dobara zabilježili su 0,7 postotno povećanje narudžbi, a blagi je rast bilježio i sektor robe široke potrošnje, za 0,3 posto. U sektoru kapitalnih dobara nove su narudžbe pale 1,1 posto.

Ako se izuzmu velike stavke u zaprimljenim narudžbama, sezonski i kalendarski prilagođene narudžbe u njemačkoj industriji smanjene su u listopadu za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije.

Na godišnjoj razini narudžbe njemačkim tvornicama pale su u listopadu 5,5 posto, nakon 5 postotnog pada u rujnu.

Ekonomisti su očekivali pad od 4,7 posto.

- Priljev novih narudžbi stabilizirao se proteklih mjeseci, a u određenoj su mjeri poboljšana i poslovna očekivanja. No, konjunktura je u prerađivačkoj industriji i dalje oslabljena, kao i njezini izgledi za zadnji ovogodišnji kvartal, zaključuju u ministarstvu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/564052/neocekivan-pad-narudzbi-u-njemackoj-industriji

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.