Pompeo poziva "deeskalaciju", međunarodna zajednica zabrinuta

Pompeo

Američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo izjavio je u petak da Sjedinjene Države žele "deeskalaciju" nakon smrti iranskoga generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u američkom napadu.
Državni tajnik je u trima odvojenim tvitovima napisao da je sa svojim kineskim, britanskim i njemačkim kolegama razmijenio mišljenja o "odluci Donalda Trumpa da eliminira Sulejmanija kao odgovor na neposredne prijetnje životima američkih državljana". Svaki je put napomenuo da Sjedinjene Države žele "smirivanje situacije".

Mike Pompeo je, nakon razgovora s britanskim ministrom vanjskih poslova Dominicom Raabom, napisao da je zahvalan jer saveznici Sjedinjenih Država "prepoznaju agresivne, trajne prijetnje iranskih elitnih snaga Kudsa koje djeluju u sklopu Iranske revolucionarne garde".

"Njemačka je zabrinuta i zbog stalnih vojnih provokacija iranskog režima", napisao je Mike Pompeo nakon razgovora s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom.

Američki državni tajnik na Twitteru je u noći na petak objavio video snimke koje prikazuju Iračane kako plešu na ulicama slaveći Sulejmanijevu pogibiju.

Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog eskalacije napetosti nakon što su američke snage ubile moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija, čime je zaoštrena ionako napeta situacija između Washingtona i Teherana, prenose agencije.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab zatražio je od svih strana da smire napetost.

- Uvijek smo priznavali da iranske snage Kudsa pod vodstvom Kasema Sulejmanija predstavljaju prijetnju. Nakon njegove smrti, tražimo od svih strana da smanje napetosti. Budući sukob nije ni u čijem interesu, rekao je u priopćenju.

Vođa oporbe Jeremy Corbyn također je pozvao na deeskalaciju i zatražio od Britanije da se suprotstavi ratobornim akcijama i retorici koji dolaze iz SAD-a.

Sky News javio je, ne objavljujući svoj izvor, da je Britanija ojačala sigurnost i spremnost u vojnim bazama na Bliskom istoku. Britanija ima oko 400 vojnih osoba u Iraku.

Njemačka je također zatražila suzdržanost naglasivši da je o ovom trenutku "ono što trebamo deeskalacija". Glasnogovornica vlade Ulrike Demmer opisala je američki potez kao reakciju na provokacije Irana i nije izravno kritizirala napad.

Francuska je objavila poziv svojim građanima u Iranu da budu dalje od javnih okupljanja, a Nizozemska je savjetovala svojima da napuste Bagdad.

- Tri dana žalosti proglašena su nakon smrti generala Sulejmanija. U tom kontekstu, preporučamo francuskim građanima da budu dalje od bilo kakvih okupljanja i ponašaju se oprezno i diskretno, te da se uzdrže od fotografiranja na javnim mjestima, objavilo je francusko veleposlanstvo u Teheranu na Twitteru.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je svojim državljanima da napuste Bagdad "ako je to moguće na siguran način... Situacija je nepredvidiva".

I američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je u petak građane SAD-a da odmah napuste Irak. Dpa je ubrzo javio da su američki zaposlenici koji za strane kompanije rade na iračkim naftnim poljima napustili zemlju, dok Reuters javlja da se pripremaju na taj korak.

Irački dužnosnici naglasili su da njihov odlazak neće utjecati na proizvodnju i izvoz nafte.

Izrael dao čvrstu potporu američkim napadima  

Zemlja koja je dala čvrstu potporu američkim napadima je Izrael, koji je istaknuo da Washington ima pravo na samoobranu.

- Kao što Izrael ima pravo braniti se, SAD imaju isto takvo pravo. Kasem Sulejmani je odgovoran za smrt američkih građana i drugih nevinih ljudi i za planiranje novih napada, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

- Predsjednik Donald Trump zaslužan je za brzo, snažno i odlučno djelovanje. Izrael je uz SAD u njegovoj borbi za mir, sigurnost i samoobranu, dodao je.

NATO je objavio da pažljivo prati situaciju u regiji i da je u "bliskom i redovitom kontaktu s američkim vlastima".

- Na zahtjev iračke vlade, NATO-va misija u zemlji pomaže jačanju iračkih snaga i spriječavanju povratka IS-a. Sigurnost našeg osoblja u Iraku od najveće je važnosti. Nastavljamo poduzimati mjere opreza, rekao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Europska unija pozvala na smirivanje napetosti u Iraku

Europska unija ranije je pozvala na smirivanje napetosti u Iraku, rekavši da se "krug nasilja, provokacija i odmazde kojemu svjedočimo u Iraku posljednjih tjedana mora zaustaviti. Daljnja eskalacija mora biti zaustavljena pod svaku cijenu", objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u priopćenju.

- Irak ostaje vrlo krhka zemlja. Previše oružja i previše milicija usporavaju proces povratka normalnom životu iračkih građana. Postoji rizik općeg rasplamsavanja nasilja u cijeloj regiji i jačanja opskurnih snaga terorizma koje cvjetaju u vremenima vjerskih i nacionalističkih napetosti, istaknuo je Michel.

Osim iranskog generala Sulejemanija, SAD je u napadu ubio i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa.

Irak je osudio ubojstvo Sulejmanija, a Iran obećao da će se osvetiti za smrt generala kojega je SAD smatrao teroristom i odgovornim za ubojstva više stotina američkih vojnika.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/571043/zabrinutost-meunarodne-zajednice-nakon-ubojstva-iranskog-generala-sulejmanija

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.