Iran napao bazu s vojnicima SAD-a, Teheran slavi

Iran napao bazu s vojnicima SAD-a, Teheran slavi

Najmanje devet raketa palo je noćas na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor, a iranska je televizija objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Sulejmanija.
Na ulicama Teherana slavlje.

Iranski Čuvari revolucije "potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa" i najavljuju "još snažniji odgovor" u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku.

- Rakete Revolucionarne garde pogodile su dijelove zračne baze Ain Assad. Najmanje 80 američkih vojnika-terorista je ubijeno. Prema vjerodostojnim izvorima, jako su oštećeni američki helikopteri, bespilotne letjelice i oprema u zračnoj bazi. Najmanje 15 raketa pogodilo je bazu koju su okupirali Amerikanci u Ain Assadu, od kojih nijednu napredni radarski sustavi američke vojske nisu uspjeli presresti, objavila je u vijestima iranska državna televizija IRINN.

Javnosti se jutros obratio iranski vrhovni vođa Ali Hamnei. Govoreći o napadu na vojnu bazu poručio je: Udarili smo ih posred lica". Dodao je kako vojna akcija poput te nije dovoljna te da "korumpiranu prisutnost SAD-a u regiji treba prekinuti". Okupljena masa uzvikivala je "Smrt Americi", javlja CNN. Hamnei je kazao kako je taj povik usmjeren protiv američkih lidera, a ne protiv naroda.

Američki predsjednik Donald Trump obaviješten je o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, priopćila je Bijela kuća, a Trump se oglasio na Twitteru. "Sve je u redu! Iranci su raketirali dvije američke baze u Iraku. Procjenjujemo stanje. Za sada je sve u redu. Imamo uvjerljivo najmoćniju i najopremljeniju vojsku u svijetu. Obratit ću vam se ujutro", najavio je. 


Napad se dogodio malo više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta, a Pentagon to niječe. Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike zbog straha od novih raketnih napada.

Inače, nekoliko sati nakon napada na vojne baze u Iraku, u kojima su stacionirani američki vojnici američka, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) zabranila je američkim civilnim zrakoplovima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/572121/iran-napao-iracku-bazu-s-americkim-vojnicima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.