Ukrajinski zrakoplov oborila je iranska raketa - Kanada traži odgovore

Ukrajinski zrakoplov oborila je iranska raketa - Kanada traži odgovore

Dan nakon što je u Iranu pao ukrajinski putnički zrakoplov, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, u Ukrajini je dan žalosti. Američki mediji, pozivajući se na izjave obavještajaca, pišu kako je ukrajinski avion oborila raketa. Zrakoplov je slučajno srušila iranska protuzračna obrana, kazali su američki dužnosnici, a Teheran odbacuje te "nelogične glasine". Pentagon i dalje ne daje službeni komentar.

The New York Times (NYT) objavio je je snimku za u kojoj se, kažu, vidi trenutak kada je ukrajinski avion pogođen blizu zračne luke u Teheranu. Na snimci se vidi eksplozija na avionu koji nastavlja s letom i okreće se prema zračnoj luci.

Kanadski premijer Justin Trudeau potvrdio je na konferenciji za novinare da je projektil pogodio zrakoplov i zatražio odgovore. Odbio je komentirati ulogu SAD-a u avionskoj nesreći.

- Imamo informacije iz više izvora koji indiciraju da je avion srušila iranska raketa zemlja-zrak. Rušenje možda nije bilo namjerno. Ovo zahtijeva daljnju istragu te surađujemo kako bismo utvrdili razlog pada, rekao je kanadski predsjednik.

Jedan američki dužnosnik rekao je da su američki sateliti detektirali lansiranje dvaju projektila nešto prije nego se zrakoplov srušio. Dvojica dužnosnika kazala su kako Washington vjeruje da je zrakoplov srušen slučajno. Američki predsjednik Donald Trump kazao je u srijedu da ima "sumnje" u pogledu razloga pada tog zrakoplova, prenosi AFP. "Imam sumnje", rekao je. "Osjećam da se dogodilo nešto strašno... Netko je mogao počiniti pogrešku... Ne znam", dodao je.

Međutim, čelnik iranskih zrakoplovnih vlasti Ali Abedsadeh kaže da je "znanstveno nemoguće" da je ukrajinski putnički zrakoplov srušila raketa, prenosi dpa. "Glasine o tome da je avion pogodila raketa su nelogične", rekao je Abedsadeh kako javlja novinska agencija Fars. Po njegovim riječima, u vrijeme pada u iranskom zračnom prostoru bilo je još nekoliko zrakoplova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij razgovarao je telefonom s iranskim predsjednikom Hasanom Ruhanijem o istrazi o tom događaju, objavio je u četvrtak njegov ured. "Hasan Ruhani naglasio je da će Iran osigurati ukrajinskoj stručnoj skupini brz pristup svim potrebnim podacima", navodi se u priopćenju.

S obzirom na visoku razinu napetosti trenutačno na Bliskom istoku jasno je da ova nesreća ima dodatnu težinu. Situaciju su u Temi dana komentirali stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović i predstojnik Zavoda za aeronautiku Fakulteta prometnih znanosti Zagreb Doris Novak.

Dan žalosti u Ukrajini: Istraga je li ruska raketa srušila zrakoplov

Ukrajinski stručnjaci žele istražiti ima li ostataka ruske rakete na mjestu pada zrakoplova njihove aviokompanije u Iranu, najavio je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost u četvrtak koji je u Ukrajini dan žalosti zbog pogibije svih 176 putnika i članova posade. 

Kijev istražuje nekoliko mogućih uzroka pada ukrajinskog zrakoplova, među kojima su raketni napad, sudar, eksplozija motora i terorizam, napisao je na Facebooku tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost Oleksij Danilov.

Kanađani: Dokazi da se jedan od motora pregrijao

Iranski istražitelji u četvrtak su objavili da se tri godine star zrakoplov zapalio nedugo prije pada, a kanadski sigurnosni izvor je rekao da postoje dokazi da se jedan od motora pregrijao, prenosi Reuters. Ista agencija piše kako su istrage o padovima zrakoplova kompleksne i mogu trajati i do nekoliko mjeseci kako bi se točno otkrio uzrok nesreće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je nakon pada zrakoplova proglasio četvrtak danom nacionalne žalosti te je obećao utvrditi "istinu" o toj tragediji. Položio je cvijeće ispred improviziranog spomenika za devet poginulih ukrajinskih članova posade u glavnoj zračnoj luci u Kijevu, pokazuje fotografija koju je objavilo predsjedništvo. Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio "kvar motora zbog tehničkih razloga" i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

Zrakoplov nov, preuzet iz tvornice

Boeing 737 kompanije UIA srušio se u srijedu ujutro nakon što je poletio iz Teherana. Poginulo je svih 176 putnika i članova posade. UIA je objavila da je zrakoplov prošao zadnju tehničku kontrolu dva dana prije pada koji se dogodio jutro nakon iranskih raketnih napada na američke baze u Iraku.

Zrakoplov je proizveden 2016. i kompanija ga je preuzela izravno iz tvornice, a posljednje redovito tehničko održavanje prošao je dva dana prije nesreće, 6. siječnja 2020., objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila do daljnjega suspendirati letove prema Teheranu.

Istraga: Boeing se prije pada zapalio, pokušali se vratiti

Zrakoplov Boeing 737 kompanije International Airlines, koji se srušio u srijedu u Teheranu, okrenuo se kako bi se vratio u zračnu luku nakon što je uočio "problem", a zatim se zapalio, objavila je Organizacija za iransko civilno zrakoplovstvo (CAO) u prvom izvješću.

- Zrakoplov je nestao s radara u trenutku kada je dosegnuo visinu od 2400 metara. Pilot nije radijom prenio nikakvu poruku o neuobičajenim teškoćama, navodi CAO u prvom izvješću objavljenom na svojoj mrežnoj stranici u noći na četvrtak. Očevici su rekli kako su vidjeli da se zrakoplov zapalio, navodi se u tekstu.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/572425/istraga-boeing-se-prije-pada-zapalio-pokusali-se-vratiti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.