Australski megapožar nakon više od 10 tjedana pod kontrolom

Australija

Australski megapožar koji je aktivan već dulje od deset tjedana stavljen je pod kontrolu, rekli su danas vatrogasci u Novom Južnom Walesu.

Požar Gospers Mountain izazvala je munja 26. listopada i zahvatio je više od pola milijuna hektara na sjeverozapadu Sydneya.

Vatra se proširila i na dijelove nacionalnog parka Blue Mountains na zapadu Sydneya.

Gašenje je potrajalo i požar se nije mogao zaustaviti zbog vremenskih uvjeta, objavila je vatrogasna služba, upozoravajući da sezona požara traje još nekoliko mjeseci i da još ima površina koje mogu gorjeti.

Isti dan u australskoj jugoistočnoj državi Victoriji vlasti su objavile i da je poginuo jedan vatrogasac, čime se broj smrtno stradalih diljem zemlje od rujna popeo na najmanje 27.

Blaži vremenski uvjeti, uključujući malo niže temperature, kišu i slabiji vjetar, omogućili su kratak predah umornim vatrogascima u objema državama, Victoriji i Novom Južnom Walesu.

Tisuće su postale beskućnicima nakon što su čudovišni požari diljem Australije opustošili više od 10,3 milijuna hektara, ostavljajući za sobom spaljenu zemlju površine Južne Koreje.

Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyju procjenjuju da je u požarima stradalo ili ozlijeđeno čak milijardu životinja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/573259/australski-megapozar-nakon-vise-od-10-tjedana-pod-kontrolom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.