Prosvjedi u Iranu

Prosvjedi u Iranu

Iranski studenti i sinoć su na ulicama Teherana i drugih gradova prosvjedovali protiv vlasti. Nakon što su Iranci priznali da su pogreškom srušili ukrajinski putnički avion sa 176 putnika, studenti izvikuju slogane protiv vlasti. "Lažu nam da je naš neprijatelj Amerika, naš neprijatelj je ovdje!", moglo se čuti na prosvjedima.

Neki su počeli skidali portrete Kasema Sulejmanija, ubijenog iranskog generala. Prosvjede u Iranu komentirao je i američki predsjednik Donald Trump.

- Hrabrom iranskom narodu, koji pati: Bio sam uz vas otkako sam postao  predsjednik i moja će vlada i dalje biti uz vas. Pomno pratimo prosvjede. Vaša hrabrost nadahnjuje, rekao je Trump.

Za razliku od Trumpa koji je naredio ubojstvo Sulejmanija jer je, navodno, planirao napad na četiri američka veleposlanstva, njegov ministar obrane Mark Esper nije vidio konkretne dokaze.

- Predsjednik nije naveo posebne dokaze. Rekao je da je vjerovao - vjerovao je da bi se to moglo dogoditi, rekao je Esper.

Esper kaže da ne očekuje nove iranske napade. Iran je izravnao račune za Sulejmanijevo ubojstvo tako što je raketirao američke baze, ali je unaprijed obavijestio Irak i dobro pazio da nikoga ne ubije. Zato nije pazila Revolucionarna garda kad je srušila putnički avion.

U Kanadi komemoracija za poginule Irance s kanadskom putovnicom.

- Nastavit ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali da se provede potpuno transparentna istraga. Želim uvjeriti sve obitelji i sve Kanađane, nećemo stati dok ne bude odgovora, poručio je kanadski premijer Justin Trudeau.

U međuvremenu je u Teheran doputovao katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani koji će vlastima Islamske Republike najvjerojatnije prenijeti poruke Bijele kuće. Sve to upućuje na smanjivanje tenzija između Teherana i Washingtona.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/573522/prosvjedi-u-iranu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.