Ruska vlada dala ostavku!

Ruska Vlada

Ruska vlada podnijela je ostavku nakon što je predsjednik Putin predložio reforme koje bi oslabile njegova nasljednika. Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je da raspušta vladu neposredno nakon govora predsjednika Vladimira Putina o stanju nacije u kojemu se Putin založio za jak predsjednički sustav u zemlji, najavivši pritom i da bi premijera mogao birati parlament.

Prihvaćajući ostavku, Putin je poručio ministrima da nastave s obnašanjem funkcija dok se ne formira novi kabinet. Prije proglašenja ostavke Medvedev se sastao s Putinom, potvrdio je Kremlj. Putin mu je zahvalio na suradnji, izjavio da je jako zadovoljan rezultatima vlade i ponudio mu mjesto zamjenika predsjednika Savjeta za sigurnost.

Vladimir Putin je, naime, predložio niz ustavnih promjena, što su neki mediji proglasili pokušajem da utre put  svojem ostanku nakon što mu istekne predsjednički mandat 2024. godine. Britanski list Independent podsjeća kako nagađanja o Putinovoj budućnosti nakon 2024. dominiraju političkom arenom u Rusiji već nekoliko godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Moskvi pred oba doma parlamenta te nizom državnih i regionalnih dužnosnika držao je govor o stanju nacije. Akreditirano je bilo oko 900 domaćih i stranih novinara. Rekao je da govor prvi put drži na početku godine kako bi se zacrtali socijalni, ekonomski i ostali zadaci koji se bez odgode moraju obaviti.

Utire li Putin sebi put za ostanak na vlasti i nakon 2024.?

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. Četvrti predsjednički mandat završava mu 2024. Još se nije izjasnio koji su mu planovi nakon isteka mandata, ali po sadašnjem ustavu, koji zabranjuje više od dva predsjednička mandata zaredom, ne bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika na sljedećim izborima.

U svojem godišnjem obraćanju Putin je političkoj eliti rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije. Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024., navodi Reuters.

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon završetka mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti, dok se drugi žale da je predugo na vlasti. Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera. Još jedna opcija koja se često spominje, njegov je dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin u srijedu rekao kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti po ustavu. Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi upućuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/574195/ruska-vlada-dala-ostavku

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.