Berlin: Konferencija o Libiji - izjava o primirju

Berlin: Konferencija o Libiji - izjava o primirju

Sudionici sastanka na vrhu o Libiji dogovorili su se u Berlinu oko završne izjave u kojoj se obvezuju na podržavanje aktualnog primirja u Libiji, uskraćivanje pomoći sukobljenim stranama te na bolju kontrolu embarga Ujedinjenih naroda na izvoz oružja u tu zemlju.

Možemo zaključiti da su svi složni u tome da se embargo na izvoz oružja u Libiju mora poštivati", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se medijima nakon završene konferencije. Ona je objasnila kako su se i predstavnici sukobljenih strana složili oko sastavljanja zajedničkog vojnog povjerenstva koje bi radilo na daljnjoj deeskalaciji situacije u Libiji.

Njemačka kancelarka je zaključila kako je konferencija u Berlinu, na kojoj su sudjelovali predstavnici 16 zemalja i organizacija, "dala veliki prilog" nastojanju Ujedinjenih naroda za postizanje mira u Libiji.

- Sadašnje privremeno primirje bi se trebalo pretvoriti u trajno, rekla je njemačka kancelarka na konferenciji za novinare u prisustvu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa te specijalnog izaslanika UN-a za Libiju Ghassena Salemea.

Merkel je rekla kako je današnja konferencija bila nužna zbog teške humanitarne situacije i zbog opasnosti destabiliziranja čitave sjeverne Afrike. Guterres se njemačkoj kancelarki zahvalio na organizaciji konferencije i izjavio kako sada prva zadaća mora biti postizanje stabilnog prekida vatre. Maas je rekao kako sudionici konferencije, na kojoj su, pored predstavnika Europske unije, UN-a, Arapske i Afričke lige sudjelovali predsjednici država i vlada 12 zemalja među kojima i ruski predsjednik Vladimir Putin, francuski predsjednik Emmanuel Macron, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo, sada u rukama imaju ključ za rješenje krize.

Predstavnici sukobljenih strana u libijskom sukobu, predsjednik vlade Fajez al-Saraj te general Kalifa Haftar nisu izravno sudjelovali na konferenciji u Berlinu ali su prije podne obavili odvojene razgovore sa sudionicima sastanka. Kako navode mediji, konferenciju je organizirala kancelarka Merkel kako bi spriječila da se sukob u Libiji pretvori u "zamjenski rat" velikih sila poput onog u Siriji. Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Prošli vikend održani su libijski mirovni pregovori u Moskvi, ali je tada Haftar odbio potpisati dogovor o primirju, za razliku od al-Saraja. Dužnosnik američkog State Departmenta rekao je u subotu da situacija u Libiji počinje nalikovati onoj u Siriji. Pozvao je strane snage da napuste zemlju. Turska je navodno poslala stotine boraca iz Sirije u Libiju posljednjih tjedana.

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su jučer glavne naftne terminale na istoku Libije. Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih Haftaru.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/575322/berlin-konferencija-o-libiji-zavrsila-zajednickom-izjavom-o-primirju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.