Senat odbacio optužbe protiv Trumpa

Senat odbacio optužbe protiv Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu, odlukom 52 i 53 od sveukupno 100 senatora, očekivano proglašen nedužnim po dvije točke optužnice, na suđenju u Senatu za njegov opoziv.

Senatori su se pojedinačno izjašnjavali smatraju li predsjednika krivim, abecednim redom. Trump je optužen po dvije točke optužnice - za zloupotrebu ovlasti i ometanje rada Kongresa.

Po prvoj točki ga krivim smatra 48 senatora, dok 52 njih ne. Po drugoj točki ga krivim smatra njih 47, dok 53 ne.

Senatori su glasali većinom po stranačkoj liniji. Jedini republikanac koji Trumpa smatra krivim po prvoj točki je bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Time je postao prvi senator u američkoj povijesti koji je osudio predsjednika iz svoje stranke.

Za opoziv predsjednika potrebne su dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, odnosno njih 67.

Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump: Statistika je neumoljiva

Iako ga je očekivao senatski pravorijek o mogućem opozivu, predsjednik Trump tu temu nije ni spomenuo ranije danas u trećem godišnjem obraćanju naciji. U jednoipolsatnom govoru govorio je o gospodarskim uspjesima, nedavno potpisanim trgovinskim ugovorima koji idu na ruku gospdarstvu te o novom valu američke diplomacije koja donosi mir i stabilnost na Bliski istok. Neki od demokrata, koji traže njegov opoziv, nisu htjeli slušati govor.

Statistika je neumoljiva, poručio je predsjednik Trump, i nabrojio sve gospodarske uspjehe svoje administracije u aktualnome mandatu te ustvrdio - naša je nacija snažnija nego ikada prije.

- Prije tri godine pokrenuli smo projekt "Učinimo Ameriku velikom" i sada s vama dijelim rezultate. Rast zaposlenosti je nevjerojatan, siromaštvo nestaje, stopa kriminala je u padu, i ono najvažnije - raste ponos nacije!, poručio je Trump.
[EMBED"0502/TVD2-Dpx_Washington-0502.mp4"]
Jedina pobjeda koja se računa u Washingtonu - ona je za Amerikance, poručio je Trump te nastavio da se  svakoga dana slave nove pobjede. Gospodarstvo je u zamahu, a sve to zahvaljući novim trgovinskim ugovorima s ostatkom svijeta, poručio je.

- Obećao sam da ću poništiti sve štetne trgovinske ugovore i učinio sam to. Novi sporazum s Kinom štiti naše radnike, naše intelektualno vlasništvo i vraća milijarde dolara onamo gdje i trebaju biti - u naš novčanik, rekao je.

Nezaobilazna tema bila je i vanjska politika. I ovdje mnogo mjesta za pohvale. Nakon sjevernokorejskog problema, na red je došlo rješavanje bliskoistočnog pitanja.

- Prošli sam tjedan predstavio plan stoljeća - onaj o miru između Izraelaca i Palestinaca. Svjestan svih dosadašnjih loših prijedloga, on omogućuje stabilizaciju regije i daje priliku milijunima mladih da promijene svoju budućnost, ocijenio je Trump.

Suprotno od tolikih drugih prije mene, ja držim obećanja, i poručujem - najbolje tek dolazi, na kraju je poručio predsjednik Trump. Što je očito toliko pogodilo Nancy Pelosi, predsjednicu Zastupničkog doma s kojom se predsjednik nije ni rukovao, da je poderala njegov govor.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/579913/trump-porucio-najbolje-tek-dolazi

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.