Sanders nakon pobjede - "Ovo je početak kraja Donalda Trumpa"

Sanders nakon pobjede - "Ovo je početak kraja Donalda Trumpa"

78- godišnji senator iz Vermonta Bernie Sanders, demokratski socijalist čija je kampanja razgranala podružnice diljem Amerike i raspolaže najvećim proračunom među demokratskim suparnicima, polako, ali sigurno postaje predvodnik unutarstranačkih izbora za predsjedničku kandidaturu.

"Ova je pobjeda početak kraja Donalda Trumpa", rekao je Sanders pristašama koji su uzvikivali "Bernie će potući Trumpa".

"Bez obzira na to tko pobijedi, a mi se svakako nadamo da ćemo to biti mi, ujedinit ćemo se i poraziti najopasnijeg predsjednika u modernoj povijesti ove zemlje", rekao je Sanders.

Na uvjerljivom drugom mjestu u New Hampshireu je mladi političar, bivši gradonačelnik South Benda iz Indiane, Pete Buttigage. Treća je senatorica iz Minnesote, Amy Klobuchar. Analitičari ih svrstavaju u umjerenu struju demokrata.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden tek je na petom mjestu, a ispred njega je senatorica iz Massachusettsa, Elizabeth Warren. Prije početka predizbora oni su bili vodeća imena demokrata u utrci za Bijelu kuću. Predizbori u Nevadi i Južnoj Karolini koji se održavaju 22. i 29. veljače za njih su veliki politički test.

Nakon loših rezultata u New Hampshireu iz utrke se povukao uspješan biznismen Andrew Yang koji je jedini u kampanji govorio o izazovu automatizacije poslova, i kao jedno od socijalnih rješenja obećavao osnovnu mjesečnu plaću od tisuću dolara svakom Amerikancu.

„Granitna država“ donosi samo 24 delegata na stranačkoj konvenciji demokrata, no pokazatelj je raspoloženja birača. I Republikanska je stranka održala predizbore u New Hampshireu na kojima je s lakoćom pobijedio Donald Trump, baš kao i na unutarstranačkim izborima 2016. No, na općim izborima te je godine pobijedila demokratkinja Hillary Clinton.

Do kraja veljače demokrati će još glasati u Nevadi i Južnoj Karolini, a potom slijedi 'superutorak', 3. ožujka, kada na birališta izlazi 14 država, među kojima 'teškaši' Kalifornija i Teksas, koji će na konvenciju poslati ukupno 1344 delegata.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/581723/sanders-nakon-pobjede-ovo-je-pocetak-kraja-donalda-trumpa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.