Više od 1400 umrlih, Kina priznala smrt šestero zravstvenih radnika

Više od 1400 umrlih, Kina priznala smrt šestero zravstvenih radnika

Prema službenim podacima, broj umrlih od novog koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400. Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnoj Kini sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u posljednja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze. Osim u Kini, zaraženi su stanovnici još 25 zemalja, njih gotovo 600.

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 nova smrtna slučaja u zemlji u posljednja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su prije zabilježeni u pokrajini Hubeju, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava "dupliciranjem u statistikama" koje je utvrđeno nakon "provjere", a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1.380.

Kina priznala smrt šestero zravstvenih radnika

Glavna sestra u bolnici u Wuhanu Zhao Hua dolazi na posao svakoga dana u 8 ujutro, na smjenu svojih kolega. Brine se za to da su svi propisno zaštićeni. Ona sama preboljela je rak, ima slabiji imunitet, podložnija je virusu. U posljednja tri tjedna svoje najbliže, kaže, zapravo nije ni vidjela. Ponosna je na ono što radi. 

Kineske vlasti prvi put iznose podatke o šestero preminulih zdravstvenih radnika, kao i o njih 1716 zaraženih. Vlasti u Wuhanu morale su otvoriti dodatni bolnički prostor zbog povećanog broja slučajeva u provinciji Hubei.

Kina nastavlja sa zacrtanim razvojnim ciljevima

Partijski vrh poručuje da će Kina nastaviti sa zacrtanim razvojnim ciljevima za ovu godinu, bez obzira na epidemiju koronavirusa. Među ostalim, kako bi olakšali nastavak poslovanja brojnih tvrtki, smanjit će poreze i bankovne kamate. U Hong Kongu, u kojemu je jedna osoba dosad umrla, a službeno je 56-ero zaraženih, predloženo je ubrizgavanje tri milijarde i 200 milijuna dolara u zdravstveni sustav i posrnulu ekonomiju tog autonomnog teritorija.

- Napravili smo sve kako bismo spriječili epidemiju i kontrolirali potrošnju za to izdvojenog novca. Od 80 i pol milijardi juana koje smo alocirali, do jučer je potrošeno pola. Od svih državnih institucija koje se bave tim financijama zatražili smo da ljudske živote i zdravlje stave na prvo mjesto, poručio je pomoćnik kineskog ministra financija Ou Wenhan.

"Je li Politbiro doista iskren?

Premda je u početku čestitala Pekingu na "profesionalnom radu" u borbi s epidemijom, Bijela kuća se u četvrtak odjednom distancirala. "Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza", požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake: kineske vlasti "nam ne dopuštaju dolazak", istaknuo je Kudlow.

Putnici s kruzera iskrcani u Kambodži

U petak su se prvi putnici s kruzera Westerdama, koji je nekoliko azijskih država odbilo zbog straha od koronavirusa, iskrcali u Kambodži, nakon što je objavljeno da 20 ljudi testiranih na brodu nije zaraženo. Kruzer kompanije Holland America Line pristao je u kambodžanskoj luci Sihanoukville kasno u četvrtak, nakon što su ga prethodno odbili Filipini, Tajvan, Japan, Južna Koreja i Tajland zbog nepotvrđene bojazni od zaraze koronavirusom.

SAD "ozbiljno zabrinute" zbog moguće zaraze u Sj. Koreji

Sjedinjene Države "ozbiljno su zabrinute" zbog mogućeg širenja epidemije koronavirusa u Sjevernoj Koreji i spremne su pomoći američkim i međunarodnim organizacijama u borbi protiv koronavirusa na tom području, priopćio je u četvrtak State Department.  Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prethodno je zatražila izuzeće sankcija Pjongjangu kako bi joj se omogućio bankovni prijenos sredstava u Sjevernu Koreju "nužnih za spasilačke intervencije".

Istaknuta je hitna potreba za osobnom zaštitnom opremom i priborom za testiranje kako bi se pripremili za pojavu zaraze u Sjevernoj Koreji, koja graniči s Kinom gdje je virus prvi put identificiran. Sjeverna Koreja nije potvrdila nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali državni mediji kažu da je vlada uvela jednomjesečnu karantenu u slučaju sumnje na pojavu virusa,  a očekuje se da to bezuvjetno poštuju sve vladine institucije i posjetitelji iz inozemstva.

Obustavljeni su avionski letovi i željeznički promet sa susjedima, uvedena obvezna karantena za nedavno pristigle strance i gotovo u potpunosti zabranjen prelazak granice. Ogranak Crvenog križa u Sjevernoj Koreji mobilizirao je 500 volontera kao jedina humanitarna organizacija koja ima pristup u četiri sjevernokorejske provincije uz granicu s Kinom.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/582405/sad-ozbiljno-zabrinute-zbog-moguceg-koronavirusa-u-sj-koreji

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.