Premijer u Münchenu nazočio nizu iznimno važnih bilateralnih sastanaka

premijer u munchenu

Prvoga dana boravka u Münchenu, predsjednik Vlade sastao se s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, s predsjednikom Međunarodnog odbora Crvenoga križa Peterom Maurerom, s predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te saveznim kancelarom Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Susrete je nastavio i na radnoj večeri za sudionike sigurnosne konferencije koju priređuje predsjednik Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markus Söde, a u izjavi medijima najavio je i nedjeljni panel o sigurnosnim temama "Europe koja štiti" što je i jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, još nekoliko važnih bilateralnih sastanaka, kao i susret s hrvatskom zajednicom u Münchenu.
 
NATO ostaje u Afganistanu
 
Upitan o posljedicama američkog sporazuma s talibanima u Afganistanu za hrvatske snage koje se ondje nalaze, predsjednik Vlade Plenković kazao je da je bilo govora i o hrvatskoj misiji kao i o pripremi novog, dvanaestog kontingenta za odlazak u Afganistan. "Ključna poruka je da će NATO ostati u Afganistanu, kako bi pregovaračka pozicija prema talibanima bila još snažnija, što je u biti aktivnosti i rada same misije", odgovorio je Plenković, dodavši da bi, ukoliko se postigne napredak i određeni dogovor, moglo doći do postupnog smanjivanja broja pripadnika te misije u Afganistanu.
 
Hrvatskoj je u interesu europski put susjednih zemalja
 
Što se tiče proširenja Europske unije i priprema za zagrebački sastanak, Plenković je kazao da je već nakon susreta s francuskim predsjednikom Macronom u siječnju bio optimističan i uvjeren da će francuska pozicija evoluirati, što je potvrdila i Macronova današnja izjava. "Ne očekujem da bi Francuska, nakon promijenjene metodologije pristupnih pregovora mogla biti zemlja koja se protivi otvaranju pregovora. Sada slijede dodatni razgovori s preostale dvije zemlje koje su imale određene rezerve, ali u ovom trenutku mislim da idemo u dobrom smjeru i da je strateški važno da i Sjeverna Makedonija i Albanija i prije sastanka u Zagrebu, dobiju zeleno svjetlo za početak otvaranja pristupnih pregovora", kazao je.
 
Plenković smatra da bi se time poslala konkretna poruka europske perspektive i daljnje dinamike puta svih naših susjednih zemalja prema Europskoj uniji, što je i u interesu Hrvatske. 
Kazao je da se po prvi puta susreo s novim kosovskim premijerom Kurtijem koji je izrazio njihove ambicije. "Oni su usmjereni na reforme, na europski put i žele korake naprijed u europskom procesu, kao i rješavati niz otvorenih pitanja u odnosu sa Srbijom i mi ćemo im u tom pogledu pomoći”, poručio je Plenković.
 
Vlada će i dalje podržavati Inicijativu triju mora
 
Na pitanje o Inicijativi triju mora, premijer je odgovorio  da je ministar vanjskih poslova Grlić-Radman i o tome razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Pompeom, te se upravo nalazi na panelu s tom temom. 
Predsjednik Vlade inicijativu ocjenjuje važnom jer dobro povezuje zemlje Baltika sa zemljama Crnoga  i Jadranskoga mora, te je dijelom prostora Srednje i Istočne Europe na koje se mora razvijati gospodarska i osobito važna energetska suradnja. -"Vlada je i do sada bila angažirana i podržavala je tu inicijativu te će i dalje angažirano sudjelovati u tome", zaključio je Plenković.
PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.