Italija na udaru koronavirusa - Zabranjen ulazak u neke gradove

koronavirus

U Italiji raste broj zaraženih koronavirusom, potvrđena su 134 slučaja, dvije su osobe zaražene na karnevalu u Veneciji. Dvije su osobe umrle. Gradonačelnik Milana traži zatvaranje škola, a premijer Conte najavljuje otkazivanje svih sportskih događaja, uključujući utakmice nogometnog prvenstva u Venetu i Lombardiji - epicentru zaraze. Talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih. Bude li se epidemija širila, područja izolacije bit će veća, a vlada je spremna angažirati i vojsku, javlja Hina, a prenosi HRT.

U desetak gradova i općina u talijanskim regijama Lombardiji i Venetu uvedene su izvanredne mjere. Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza kaže kako je njihov glavni cilj, koliko je moguće, obuzdati i izolirati zarazu unutar ograničenih područja, učiniti sve kako bi se spriječilo njezino širenje. Policija ne dopušta izlazak ni ulazak u gradove i mjesta gdje se zaraza pojavila, osim u iznimnim slučajevima. Za prekršitelje je određena zatvorska i novčana kazna. Takozvanim "sterilnim hodnicima" stanovnicima se dostavljaju hrana i lijekovi. To je samo dio mjera koje je zasad nametnula talijanska vlada. 
- Talijani se ne smiju prepustiti panici ili posve beskorisnom i kontraproduktivnom uzbunjivanju. Trebaju vjerovati prije svega zdravstvenim službama, a onda političkim i administrativnim vlastima, poručuje Giuseppe Conte, talijanski premijer.U ovoj prvoj fazi sigurnosni kordon bit će postavljen oko onih općina u kojima su javne aktivnosti već obustavljene, gdje su škole i uredi zatvoreni. Bude li se epidemija širila, područja izolacije bit će veća, a vlada je spremna angažirati i vojsku.
- U ovom trenutku nema preduvjeta ni zahtjeva za suspenziju šengenskog sporazuma te slobodnog kretanja ljudi. To bi bila nerazmjerno u odnosu na to što poduzimamo kako bismo suzbili zarazu i zaštitili zdravlje naših građana, poručio je talijanski premijer.

Gotovo 100 umrlih u zadnjih 24 sata

Kina i danas objavljuje nove podatke. Tvrde da se broj zaraženih i umrlih smanjuje. Mi Feng iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije kazala je kako je u kontinentalnoj Kini u posljednja 24 sata potvrđeno 648 novozaraženih i 97 smrtnih slučajeva.Svjetsku zdravstvenu organizaciju zabrinjavaju zaraženi koji nemaju jasnu vezu s Kinom te opasnost od pojave virusa u zemljama sa slabo razvijenim zdravstvenim sustavom, posebno u Africi.

Na sastanku premijera Plenkovića s ekspertnom skupinom Kriznog stožera Ministarstva razgovaralo se i o trenutnoj situaciji glede širenja virusa u susjednoj Italiji, navode iz Vlade. Hrvatskoj za sada nema oboljelih od koronavirusa, objavio je u nedjelju HZJZ.
Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti u svijetu je - 78.833 osobe (izvor ECDC),  objavio je u nedjelju Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim internetskim stranicama.Trenutni su od nCoV u svijetu umrle 2.463 osobe (izvor ECDC).
U Europi je trenutno oboljela 121 osoba (izvor ECDC).Do danas je u Hrvatskoj laboratorijski obrađeno 18 osoba kod kojih je postavljena sumnju na bolest uzrokovanu nCoV i svi su negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus.
Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC) su - Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Rusija.

https://vijesti.hrt.hr/584840/talijanska-vlada-odlucila-izolirati-gradove-koji-su-najvise-pogoeni-koronavirusom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.