Italija zatvara sve škole i sveučilišta do 15. ožujka

Italija - Koronavirus

Italija zbog koronavirusa zatvara sve obrazovne institucije od četvrtka do sredine ožujka, objavilo je nekoliko agencija. Prema posljednjim podacima, dosad je u svijetu od posljedica zaraze umrlo više od 3200 ljudi, a zaraženih je više od 94.000.

Oduka o zatvaranju svih škola i sveučilišta do 15. ožujka donesena je na sastanku vlade u Rimu kojim je predsjedao premijer Giuseppe Conte. Prije deset dana vlada je zatvorila škole i sveučilišta u sjevernoj pokrajini najteže pogođenoj koronavirusom te potpuno izolirala desetak mjesta koja su žarišta epidemije. Unatoč tim mjerama, zaraza se proširila i najmanje je 79 osoba umrlo, više od 2500 je zaraženo, a riječ je o podacima do utorka navečer.

Stručnjaci u Italiji razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu i na druge općine koje su pogođene virusom. Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.

Dva glavna soja koronavirusa

Novi koronavirus posljednjih se dana širi brže izvan Kine nego u toj zemlji, u kojoj su prvi slučajevi zaraze zabilježeni potkraj prošle godine. U svijetu je zabilježeno 93.000 zaraženih koronavirusom i 3200 smrtnih slučajeva. U Kini je zaraženih 80.270, a umrla je 2981 osoba. U Iranu je 2336 zaraženih i 77 smrtnih slučajeva. U Južnoj Koreji, prema danas objavljenim podacima, zaraženih je 5328, a umrle su 32 osobe. U Japanu je broj zaraženih premašio tisuću.

Znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzročiti infekciju. Preliminarno istraživanje upućuje na to da agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/587925/italija-zatvara-sve-skole-i-sveucilista-do-15-ozujka

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.