Putin i Erdogan dogovorili primirje na sjeveru Sirije

Putin i Erdogan dogovorili primirje na sjeveru Sirije

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyp Erdogan objavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare da u sirijskoj pokrajini Idlib u ponoć na snagu stupa primirje.

Dvojica predsjednika o tome su razgovarali u Mosvi. Putin je na početku sastanka Erdoganu izrazio sućut zbog pogibije turskih vojnika u toj zemlji.

Putin je rekao u četvrtak da je s Erdoganom dogovorio sporazum za koji se nada da će zaustaviti vojne akcije u sirijskom Idlibu.

- Nadam se da će ovaj dogovor poslužiti kao dobar temelj za zaustavljanje vojnih aktivnosti u Idlibu i okončanja patnje ljudi i rastuće humanitarne krize, rekao je Putin.

Razgovori dvojice predsjednika potrajali su više od šest sati. Erdogan je rekao da prekid vatre u sirijskom Idlibu stupa na snagu u ponoć i da će Turska nastaviti surađivati s Rusijom da primirje i potraje.

- Radit ćemo zajedno na pružaju pomoći potrebitim Sirijcima, rekao je Erdogan.
Dodao je također da turske vojne snage zadržavaju pravo na odmazdu u slučaju napada sirijskog režima u regiji.

Putin je na početku sastanka u Kremlju rekao da je situacija u pokrajini Idlib, gdje se pobunjenici i turska vojska bore protiv sirijske vojske kojoj pomažu ruske snage te je raseljeno gotovo milijun osoba u posljednja tri mjeseca, postala tako teška da je potreban razgovor dvojice čelnika.

Erdogan je kazao da se nada da će na susretu, koji je inicirao Putin, biti dogovorene mjere deeskalacije.

Sastanak je održan u vrijeme kada su deseci turskih vojnika poginuli zadnjih tjedana u žestokim borbama u pokrajini Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista na sjeverozapadu Sirije, gdje Turska od veljače vodi veliku ofenzivu protiv snaga Bašara al Asada.

Migrantska kriza eskalirala je upravo nakon nedavne pogibije 33 turska vojnika u Idlibu, u zračnom napadu sirijske vojske, koju podržavaju Rusi.

Eskalacija napetosti na terenu izazvala je diplomatske napetosti između Moskve, saveznika sirijskog režima i Ankare, saveznika pobunjenika, prijeteći otvorenim sukobom dviju zemalja koje su se nametnule kao glavni međunarodni sudionici sirijskog rata. 

Dan uoči sastanka s ruskim kolegom Erdogan je ipak izrazio nadu da će se na sastanku na vrhu u Moskvi dogovoriti o "što bržem prekidu vatre" u Idlibu.

James Jeffrey, američki specijalni izaslanik za Siriju, koji se susreo s turskim dužnosnicima u srijedu, kazao je na konferenciji u Istanbulu u četvrtak da je, iako SAD podupire Tursku, još uvijek "vrlo ozbiljno zabrinut" zbog turske kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 prošle godine.

U četvrtak je najmanje 16 civila poginulo u ruskim zračnim napadima u blizini grada Maarat Misrin u Idlibu, navode službenici civilne zaštite koji pomažu u uklanjanju ruševina i traže preživjele. Rusija negira gađanje civila.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/588298/hoce-li-putin-i-erdogan-dogovoriti-primirje-na-sjeveru-sirije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.