Prva smrt od koronavirusa u Sloveniji, dane upute za postupanje s tijelom umrlog

Prva smrt od  koronavirusa u Sloveniji, dane upute za postupanje s tijelom umrlog

Slovenija bilježi prvu žrtvu te pojačava borbu s koronavirusom. Umrla je jedna osoba iz tzv. rizične skupine, a 181 osoba je zaražena.Pored premijera Janeza Janše i ministarskog tima, sastancima kriznog štaba u subotu prisustvovali su zapovjednik Civilne zaštite Republike Slovenije Srečko Šestan, predsjednik Liječničke komore Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, bivši ministar zdravstva Aleš Šabeder, Jelko Kacin, koji je postao službeni govornik Vladinog kriznog stožera, dr. Sc. te neki stručnjaci.

Ministar obrane Matej Tonin izjavio je nakon sjednice da su poduzeli nove mjere ograničenja za odvijanje javnog života, "posebno u pogledu prodajnih mjesta i javnog prijevoza". Autobusni i željeznički javni putnički prijevoz bit će obustavljen u ponedjeljak i potpuno se zaustaviti u nedjelju do ponedjeljka navečer, kao i rad gondola. 

Postoji relativan rizik od prenošenja infekcije kod preminulog

Iako je znano da se u Kini masovno spaljuju pokojnici koji su umrli uslijed oboljelih 19, preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (NIJZ) u Sloveniji to ne diktiraju. Moguće je ukopati lijes ili urnu. Važno je napomenuti da kada je riječ o slučaju ukopa s lijesom, on mora ostati zatvoren.Pokojnik vas može zaraziti. Preporuke za upravljanje smrtnim slučajevima zbog novog koronavirusa koji je struka objavila NIJZ za profesiju ističu: „Postoji relativan rizik od prenošenja infekcije kod preminulog COVID-19 (ili sumnje na COVID-19), pa je potrebna posebna pažnja u postupanju kod osobe koja je umrla tijekom zaraznog razdoblja. Kada se pokojnik preseli, mala količina zraka može se izbaciti iz pluća, edeme tekućine i sadržaja u ustima ili nosnicama, što može predstavljati rizik od prenošenja infekcije. " 

U svakom slučaju, ako pokojnik zaražen novim koronavirusom umre kod kuće, nemojte ga dirati, već nazovite nadležne službe koje će se po njemu pravilno i sigurno pobrinuti prema protokolu ili preporukama. Inače, važno je znati: - Negovatelj mora nositi osobnu zaštitnu opremu. To znači da ga moraju zaštititi naočale / vizira, nitrilne rukavice, FFP3 maska ​​i vodootporna kapuljača ili kapa. Zaštitna oprema se nakon uporabe odbacuje.

UPUTE za slučaj da pacijent umre kod kuće

Kad pacijent  umre kod kuće Ne dirajte pokojnika jer postoji mogućnost zaraze. Svi oni koji dolaze u dom, poput liječnika mrtvačnice i pogrebnog osoblja, moraju prije no što uđu u stan ili kuću nositi gore opisanu zaštitnu opremu. Prije napuštanja prostora liječnik mora ukloniti zaštitnu opremu koju stavi u vreću s komunalnim otpadom i ostaviti zatvorenu vreću u sobi.

Rođaci pokojnika i ostali prisutni na tom području ne smiju dirati pokojnika i torbe s osobnom zaštitnom opremom i obavljati pravilnu higijenu ruku. Na to upozoravaju i medicinski ispitivači. Pogrebno osoblje pokojnika s COVID-19 (ili sumnjam na COVID-19) smješteno je u polietilensku (sanitarnu) vreću za pokojnike. Nakon što se vreća zatvori, pogrebno osoblje obriše cijelu površinu vreće površinskim dezinfekcijskim sredstvom. Pogrebno osoblje korištene torbe prebacuje u transportni lijes s pokojnikom. Prije nego što napuste pogrebnu kuću, osoblje pogrebnog doma mora ukloniti zaštitnu opremu i ponijeti sa sobom zaštitnu opremu ostalih koji su je napustili i odbaciti kao zaraženi otpad.

Prijevozni lijes mora biti dezinficiran nakon uporabe, ali NIJZ ne preporučuje pranje zbog potencijalnog stvaranja zaraznog aerosola.

Podaci oboljelih od subote u 14 sati - na 5369 testova, otkrivena 181 infekcija

U Sloveniji je do 14 sati potvrđeno 181 nova koronavirusna infekcija, a provedeno je 5369 testova, priopćio je Vladin ured za komunikacije. Stanje u zdravstvenim regijama do 11 sati: Celje: 27 (jučer 21), Koper: 8 (jučer 5), Kranj: 7 (jučer 2), Ljubljana: 75 (jučer 65), Maribor: 13 (jučer 9), Murska Subota: 5 (jučer 5), Novo mesto: 39 (juče 31), Nova Gorica: 3 (juče 2), Ravne: 1 (od jučer još uvijek ništa), strani državljani: 2. Prema dobnim skupinama, 14 je bilo zaraženo u dobi od 15, 39 između 16 i 29, 56 između 30 i 49 godina, a 37 u dobi između 50 i 59. 34 slučajevi potvrđenih infekcija.

izvori: RT SLO i Slovenske novice

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/zacasna-ustavitev-javnega-prometa-napoveduje-se-tudi-prepoved-obratovanja-lokalov/517218

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.