WHO protiv masovnog korištenja maski za lice

kada nositi masku

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije jučer su rekli da i dalje ljudima preporučuju da ne nose maske za lice, osim ako nisu zaraženi koronavirusom ili ako njeguju bolesnu osobu, prenosi CNN. 

-Koronavirus - najnovije informacije

Nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno. No nepravilno korištenje maske može donijeti više štete nego koristi u borbi protiv širenja koronavirusa, rekao je direktor WHO-a za izvanredne situacije dr. Mike Ryan na konferenciji za novinare održanoj jučer u Ženevi. 
- Tu je i globalni problem nedostatka maski i ostalih medicinskih potrepština. Trenutačno su svake sekunde i svakoga dana ovome virusu i riziku najizloženiji zdravstveni radnici. Pomisao na to da nemaju maske je strašna, kazao je.

Epidemiologinja koja radi za WHO, dr. Maria Van Kerkhove, jučer je istaknula da je važno "prednost u korištenju maski dati onima kojima je to sada najpotrebnije, a to su zdravstveni radnici u prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

- Dakle, upotrebu maski preporučujemo onima koji su oboljeli jer nošenjem maske sprečavaju širenje bolesti na druge. Istodobno preporučujemo da maske nose oboljeli koji borave kod kuće i pojedinci koji o njima brinu, rekla je Kerkhove.

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije prošli su tjedan upozorili da se liječnici globalno suočavaju s velikim nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava.

- Svijet je suočen s nedostatkom osobnih zaštitnih sredstava za one u prvim linijama borbe protiv koronavirusa, a to su maske, rukavice i zaštitna odijela. Zaštita zdravstvenih radnika mora nam biti prioritet, istaknula je Kerkhove prošli tjedan. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.