Po prvi puta u povijesti - Papa na Trgu sv. Petra u Rimu predvodio Križni put bez vjernika

PAPA

Po prvi puta u povijesti - Papa Franjo s Trga sv. Petra u Rimu predvodio je pobožnost Križnog puta i to bez fizičke prisutnosti vjernika. Pratili su ga u tom obredu petorica zatvorenika iz kaznionice u Padovi te pet liječnika i medicinskih sestara iz Vatikana. Od 1964. godine, Križni put uz sudjelovanje Papa odvija se uz tisuće vjernika oko rimskog Koloseuma koji je za tu prigodu raskošno osvijetljen. 

Papa Franjo je u praznoj bazilici svetog Petra legao pred oltar u obredima "Muke Gospodnje" kojima se obilježavaju posljednji sati života Isusa Krista i njegovo raspeće. Obredi na Veliki petak jedni su od rijetkih prilika kad Papa ne drži propovijed već je prepusti svećeniku Ranieru Cantalamessi iz Papinskog doma. 

Cantalamessa je rekao da bi pandemija u kojoj je stradalo gotovo 19.000 ljudi u Italiji, trebala potaknuti ljude da poštuju ono što je zaista važno u životu.  - Nemojmo dozvoliti da toliko patnje, toliko smrti i junačkog angažmana zdravstvenih djelatnika bude uzaludno. Povratka na staro bismo se najviše trebali bojati - rekao je otac Cantalamessa.  

Obredima na Veliki petak inače prisustvuju kardinali, biskupi i do 10.000 vjernika. Zbog krize koronavirusa u bazilici je bilo tek dvadesetak ljudi, uključujući papine pomoćnike i manji broj članova zbora. Jedino je Papa poljubio križ na kraju obreda. Obično ga poljubi i svaki kardinal, nadbiskup i biskup u crkvi.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.