Diljem svijeta više od 2 milijuna zaraženih

Diljem svijeta više od 2 milijuna zaraženih

U svijetu je broj slučajeva zaraženih od koronavirusa prešao dva milijuna. Crni rekord s više od 2000 umrlih u jednom danu zabilježile su Sjedinjene Države. Predsjednik Donald Trump naljutio se na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i uskratio im financiranje jer, kako tvrdi, loše upravljaju epidemijom. Predsjednik Ujedinjenih naroda osudio je takvu odluku. Prošle godine SAD je organizaciji donirao 400 milijuna dolara, što čini oko 15% prihoda.

U Sjedinjenim Državama u protekla 24 sata umrlo je 2.228 ljudi. To je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu igdje. U SAD-u je dosad od bolesti COVID-19 preminulo gotovo 26.000 osoba, zaraženo je više od 610 tisuća. Epicentar epidemije i dalje je New York. Samo ondje umrlo je više od 10.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Trump bio je kritiziran da je sporo odgovorio na epidemiju, a potpora javnosti koju je imao u vođenju krize je pala. On za loše upravljanje pandemijom optužuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju pa je privremeno prestaje financirati.

- Svjetska zdravstvena organizacija zakazala je u svojoj temeljnoj dužnosti i mora se smatrati odgovornom. Strahovita pogibija i ekonomska opustošenost diljem svijeta - jer oni čiji je zadatak da nas zaštite istinitošću i transparentnošću, to nisu učinili. Toliko je smrti prouzročeno njihovim pogreškama, dodao je Trump.

Predsjednik Trump i dosad je oštro kritizirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog, kako kaže, neprimjerene sklonosti Kini i otpora prema nekim američkim mjerama zaštite u ovoj zdravstvenoj krizi. Najavljuje i skori dovršetak plana o pokretanju gospodarskih aktivnosti, u nekim saveznim državama i prije 1. svibnja.

- Bez obzira na to što predsjednik kaže, učinit ću ono što je najbolje za zaštitu zdravlja i sigurnosti stanovnika Illinoisa, rekao je J. B. Pritzker, guverner savezne države Illinois.

Pritisnute sve dubljom gospodarskom krizom, na ublažavanje mjera odlučio se i dio europskih zemalja, među njima Italija, Austrija i Španjolska. Danska otvara vrtiće i škole za mlađu djecu.

- Vladina dužnost nije voditi brigu o interesima određenih skupina nego pronaći uravnoteženo rješenje koje je istodobno dobro za zdravstvo i za poboljšanje uvjeta rada, rekla je premijerka Kraljevine Danske Mette Frederiksen.

U Sloveniji su neke tvrtke, obrti i trgovine počeli s radom. Poljska i Slovačka tek su najavile da će postupno ukidati restrikcije. O sudbini Njemačke danas će kancelarka Angela Merkel razgovarati s čelnicima saveznih država.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/604373/diljem-svijeta-vise-od-2-milijuna-zarazenih

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.