Bijes i nasilje na ulicama američkih gradova, uveden policijski sat

Bijes i nasilje na ulicama američkih gradova, uveden policijski sat

Nasilni prosvjedi zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda proširili su se na više od 30 američkih gradova. Kako bi zaustavila žestoke sukobe, policija se koristila suzavcem i gumenim mecima kojima je pogođena i ekipa novinske agencije Reuters. Dvije su osobe poginule, mnogo je uhićenih. Zbog mogućih nasilnih prosvjeda blizu Bijele kuće, po krovovima se raspoređuju snajperisti.

Na bijes i nasilje noćas je odgovor policije bio oštriji, korišten je suzavac, ali i brojna uhićenja diljem zemlje kao reakcija na nerede.

Policijski je sat uveden u Minneapolisu, LA-u, Atlanti, Miamiju, Philadelphiji, Chicagu. Četrnaest saveznih država aktiviralo je Nacionalnu gardu.

U Washingtonu su prosvjednici locirani u Park Lafayetteu ispred Bijele kuće, no marširaju i drugim dijelovima grada uzvikujući: "Bez pravde nema mira". Povremeno provociraju okršaje s policijom koja je snažno prisutna u glavnom gradu SAD-a.

- To što je na snazi policijski sat ne znači da se nećemo boriti za ono u što vjerujemo, kaže jedna prosvjednica. 

- Da su procesuirali policajce koji su ugušili Erica Garnera, možda bi Floyd danas bio živ. To je razlog zašto smo ovdje, dodaje drugi.

Prosvjednici dižu glas protiv policijske brutalnosti, traže uhićenje svih policajaca koji su sudjelovali u privođenju Georga Floyda. Tužitelji za njegovu smrt za sada terete samo policajca Dereka Chauvina koji je Floydu koljenom pritiskao vrat duže od osam minuta.

Sve su glasnije kritike na račun onih koji opravdano ogorčenje zbog brutalne smrti 48- godišnjeg Afroamerikanca koriste kao opravdanje za pljačku i destrukciju.

Američki predsjednik Trump o krizi koja potresa naciju i dalje komunicira uglavnom putem Twittera, no poručuje i sljedeće:

Joe Biden osudio nasilje

Demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću, Joe Biden u nedjelju je osudio nasilje, no rekao je i da Amerikanci imaju pravo demonstrirati protiv policijske brutalnosti.

- Prosvjedi protiv takve brutalnosti su pravo i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija, no palež u gradovima i bespoštedno nasilje to nisu, kao ni nasilje koje dovodi u opasnost ljudske živote, kazao je.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/620123/bijes-i-nasilje-na-ulicama-americkih-gradova

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.