SAD: U izvješćivanju o prosvjedima i neviđeno nasilje nad novinarima, javljaju Reporteri bez granica

SAD: U izvješćivanju o prosvjedima i neviđeno nasilje nad novinarima, javljaju Reporteri bez granica
Protesti u najmanje 30 gradova širom SAD-a nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda rezultirali su nasilnim napadima policije i prosvjednika podjednako protiv novinara. Do sada je prijavljeno desetak incidenata, u rasponu od prijetnji do teških fizičkih napada. Reporteri bez granica (RSF) najoštrije osuđuju te napade i poziva na hitne mjere zaštite novinara.

Nakon  uhićenja uživo televizije  CNN-a koja je pratila prosvjede u Minneapolisu 29. svibnja, tenzije su dodatno porasle protiv medijskog izvještavanja o protestima u najmanje 30 gradova širom SAD-a, koji su trajali od 31. svibnja. Protesti su pokrenuli ubojstvo policajaca u Minneapolisu nenaoružanog crnca, Georgea Floyda, dok su ga uhitili 25. svibnja. 

Do sada   je dokumentirano najmanje 68 incidenta o napadima policije i prosvjednika na novinare koji pokrivaju prosvjede. Pucali su na njih gumenim mecima i kuglicama papra, bili su izloženi suzavcu i spreju papra, tukli su ih, prijetili i zastrašivali, a njihova novinska vozila vandalizirana su, jednostavno radi obavljanja svojih poslova. 

"Demonizacija medija predsjednika Trumpa  koja traje godinama urodila je plodom, a policija i prosvjednici koji ciljaju jasno identificiraju novinare s nasiljem i uhićenjima",  rekao je Christophe Deloire, generalni tajnik RSF-a.  „Već je dugo očigledno da će ta demonizacija dovesti do fizičkog nasilja. RSF je upozoravao na posljedice ovog oštrog neprijateljstva prema medijima, a mi smo sada svjedoci nezapamćenog izbijanja nasilja nad novinarima u SAD-u.  RSF poziva sve američke vlasti da osiguraju punu zaštitu novinara i poštuju temeljna načela zemlje u poštovanju slobode tiska ", dodao je Deloire.  

Među najozbiljnije napade:

 · U Minneapolisu, Linda Tirado, ostala je trajno oslijepljena na jedno oko nakon što ju je pogodio gumenim metkom koji su policajci ispaljivali dok je fotografirala prosvjede.

· U Pittsburghu je Ian Smith - fotoreporter KDKA TV -  objavio na Twitteru  da su ga „napali demonstranti u središtu arene. Tukli su me i šutirali. Krvav sam i krvav, ali živ. Moja kamera je uništena. Druga skupina prosvjednika izvukla me i spasila mi život. "

· U Phoenixu se reporterka CBS-a Briana Whitney  borila uživo dok je prosvjednik hvatao njezin mikrofon. 

· U Washingtonu, DC, novinar Fox Newsa Leland Vittert i njegova posada  udarali su, gađali projektilmai i proganjali  demonstranti koji su se okupili ispred Bijele kuće. ·     

 Izvještava se i o uhićenjima i pritvoru novinara od strane policije. U Minneapolisu, australijskog američkog dopisnika 9News-a Tima Arviera policija je uhitila pod strelicom  . U Las Vegasu je slobodna fotoreporterka Bridget Bennett  uhićena i držana preko noći tijekom rada na zadatku za AFP. Ellen Schmidt, fotoreporterka u časopisu Las Vegas Review-Journal,  također je uhićena  i zadržana preko noći u Las Vegasu. 

 RSF poziva na hitne mjere američkih vlasti kako bi se osigurala sigurnost novinara koji pokrivaju neprestane prosvjede, uključujući moratorij na uhićenja novinara i neposredne smjernice policiji jasno da novinari ne smiju pucati na ili na drugi način biti izravno na meti mnoštva, mjere kontrole i da novinari moraju biti zaštićeni od nasilnih napada prosvjednika.

SAD su na 45. mjestu od 180 zemalja u indeksu Svjetske slobode tiska RSF-a  2020 . 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.