Proslava 244. rođendana SAD-a: Trump kritizirao rušenje spomenika

SAD

Proslava 244. rođendana Sjedinjenih Država počela je sinoć, u Južnoj Dakoti. U podnožju planine Rushmore, u koju su uklesana lica četvorice američkih predsjednika- Washingtona, Jeffersona, Lincolna i Roosevelta , Donald Trump naciji je poručio kako će taj spomenik ostati zauvijek kao počast precima i slobodi. Kritizirao je „kulturu brisanja povijesti“- rušenje spomenika u američkim gradovima u valu prosvjeda protiv rasizma i policijske brutalnosti.   

U Južnoj Dakoti Donalda Trumpa dočekalo je oko sedam tisuća razdraganih pristaša, a uoči njegova govora planinu Rushmore nadlijetala je eskadrila Plavih anđela.  Američki je predsjednik u svojem govoru kritizirao rušenje konfederalnih i drugih spomenika velikanima američke povijesti, a danas osobama s mrljama u životopisima. Takvo je ponašanje pripisao "lijevom fašizmu i totalitarizmu" . Prosvjednike koji ruše sada „nepoćudne“ spomenike optužio je za kampanju brisanja američke povijesti, kazavši kako Amerika o svojem nasljeđu treba govoriti s ponosom. 
Usprkos još jednom danu s više od 57 tisuća zaraženih koronavirusom u SAD-u, rijetki su na skupu u Južnoj Dakoti nosili maske i držali potreban razmak.Zabrinutost zbog organiziranja skupa u doba pandemije izrazili su predstavnici nekoliko indijanskih plemena. Oko stotinu prosvjednika, uglavnom pripadnika plemena Lakota, nosilo je natpise „ Vi ste na ukradenoj zemlji“. 
Iako su zbog pandemije otkazane tradicionalne parade, vatrometi i piknici diljem zemlje, u glavnom američkom gradu Dan neovisnosti  bit će obilježen svečanošću "Pozdrav Americi", čiji je domaćin predsjednik Trump.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT https://vijesti.hrt.hr/630750/proslava-244-roendana-sad-a-trump-kritizirao-rusenje-spomenika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.